Trócsányi sajnálja, hogy elhúzódnak a büntetőügyek

A bíróságok csak abban az esetben tudnak a közbizalomnak megfelelni, ha a bíróság előtt szereplő felek azt tapasztalhatják, hogy a bíró az előtte folyamatban lévő ügyben részrehajlás nélkül, gyors ítéletet tud hozni - mondta az igazságügyi miniszter Szegeden.

Az új eljárási kódexeknek növelniük kell a bírák, a felek és a jogi képviselők felelősségét a peres eljárások hatékonysága érdekében - erről Trócsányi László igazságügyi miniszter a Szegedi Tudományegyetemen, az igazságszolgáltatás témakörében tartott tudományos konferencián beszélt.

A miniszter beszédében - amelyről tárcája tájékoztatta csütörtökön az MTI-t - azt mondta: a közigazgatási per önálló szabályozásával megteremtődnek a közigazgatási bíráskodás rendszerszintű alapjai, amelyek lehetővé teszik a szervezeti keretek újragondolását is. A kódexek széleskörű egyeztetés alapján készülnek, a tudományos élet képviselőin túl bírák, ügyészek, ügyvédek és azok szervezeteinek bevonásával. 

A tárcavezető felidézte: a kormány még 2015 elején fogadta el a polgári, a büntető és a közigazgatási perjog koncepcióját, és ennek alapul vételével kezdődött meg az igazságügyi minisztériumban a kodifikációs munka. A cél az, hogy a jövő év tavaszán valamennyi új eljárási kódex tervezete a parlament elé kerüljön, és azokat az Országgyűlés 2016-ban fogadja el. Az új törvények kellő felkészülési idő után lépnek majd hatályba.

Trócsányi László elmondta, a bíróságok csak abban az esetben tudnak a közbizalomnak megfelelni, ha a bíróság előtt szereplő felek azt tapasztalhatják, hogy a bíró az előtte folyamatban lévő ügyben részrehajlás nélkül, gyors ítéletet tud hozni. A miniszter arról is beszélt, hogy egyes, elsősorban a közvélemény által is számon tartott ügyekben "sajnálatosan még ma is előfordul a bírósági eljárás elhúzódása, ezt az új eljárási reformok meg kívánják akadályozni". Hozzátette: különösen kirívó ez, ha a büntetőeljárás büntetőügyben húzódik el. Ezekben az esetekben fennáll a veszélye annak is, hogy a magyar államnak helyt kell állnia a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztaló döntését követően.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.