Továbbra is nagy erőkkel keresik a Fenyő-gyilkosság megrendelőjét

A feltételezett gyilkosok közül ketten holnap állnak bíróság elé. Megbízójuk azonban a vád szerint egy ismeretlen férfi. Egy korábban jogerősen maffia-bűncselekményekért elítélt "keresztapa" nemrég azt vallotta, úgy tudja, Portik ölette meg Fenyőt Roháccal. A rendőrség az ő vallomását is ellenőrzi, de nem nyilatkozik.

Kedden kezdi tárgyalni a Fővárosi Törvényszék az 1988. február 11-én a budapesti Margit utcában autójában kivégzett médiavállalkozó, Fenyő János feltételezett gyilkosainak a perét. A Fővárosi Főügyészség igen szűkszavú vádiratából a történtekkel kapcsolatban nagyjából annyi derül ki, hogy Rohác, a vád szerinti gyilkos, egy ismeretlen személytől pontosan meg nem határozható időben kapott megbízást teljesítve végzett az akkoriban a Népszavát, valamint számos nagy példányszámú hetilapot és magazint kiadó VICO birodalom tulajdonosával.

Két ember ellen emelt azonban csak vádat az ügyészség. Josef Rohác volt az, aki a vádhatóság szerint egy, a horvát katonai kommandó számára kifejlesztett Agramm 2000 típusú géppisztolyból másfél tucat lövést adott le a Margit utca és a Margit körút találkozásánál a piros lámpa előtt feltorlódott autósorban várakozó Fenyő Jánosra. Négy lövés találta el csupán, azok viszont mind a fején és a felsőtestén. A vádirat szerint a médiamágnás életét az azonnali és szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A másik vádlott Ladislav T., ő volt Rohác sofőre a gyilkosság idején. Elfogatóparancsot adtak ki továbbá a bűntény idején Rohácékkal egy autóban utazó, s ilyetén a gyilkosságban közreműködő Jozef Hamala ellen is, noha róla már évekkel ezelőtt az a hír járta, hogy megölték; egyes források szerint felrobbantották egy szlovákiai telefonfülkében, mások szerint egyszerűen fejbe lőtték és ismeretlen helyen elásták. Halotti bizonyítvány értelemszerűen egyik esetben sem készülthetett, a hatóságok már csak ezért sem zárják ki, hogy Hamala esetleg mégiscsak életben van.

Hiányzik továbbá még a vádlottak padjáról a (még mindig ismeretlen) fejbujtó.

A Fenyő halála óta eltelt 15 évben számos teória látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy  ki mindenkinek állhatott érdekében lelövetni a médiamogult. A sorban megtalálhatók voltak akkor befolyásos bankárok, médiaszemélyiségek, üzleti riválisok, miután Fenyő egy ideig az USA-ban is élt, a Los Angeles-i magyar maffia, és még sokan mások. Nemrég a kecskeméti maffiaperben jogerősen 12 év fegyházra ítélt – de miután súlyos betegen is hajlandó volt együttműködni a rendőrséggel a Prisztás-gyilkosság, az Aranykéz utcai robbantás és  más megoldatlan régi ügyek tisztázásában, egészségi állapotára tekintettel szabadlábra helyezett – Radnai László azt vallotta: úgy tudja, Portik Tamás „intéztette el” Fenyő Jánost Roháccal.

Radnai vallomása azért is különösen figyelemreméltó, mert a most kezdődő perben ő is tanúként szerepel, így – ha a bíró megkérdezi – módja lesz elmondani, szerinte ki az az ismeretlen, aki megbízta Rohácot Fenyő megölésével. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint a rendőrség a Fenyő-üggyel összefüggésben is meg-, illetve kihallgatta már korábban Portik Tamást, gyanúsítottként azonban még nem hallgatták ki.

Rohác bűnösségét Fenyő halála ügyében elegendő bizonyíték támasztja alá az ügyészség szerint. A felbujtó ellen pedig külön eljárásban még nyomoznak. Megtörténhet tehát, hogy Rohácot, ha bűnösnek találják, úgy ítélik majd el, hogy a felbujtó kiléte továbbra is ismeretlen.

A nyomozás érdekeire tekintettel sem az ügyészség, sem a rendőrség nem kívánt érdemben nyilatkozni a felbujtó után indított nyomozás állásáról. Egy, az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk is csak annyit árult el, hogy „természetesen vizsgálják a Radnai vallomásában elhangzottakat is”.

Radnai vallomása azonban csak egy bizonyíték, ami édeskevés Portiknak mint lehetséges megbízónak a gyanúsításához is. Egyelőre azonban még Portikot sem zárták ki a lehetséges felbujtók közül. Állítólag bizonyítékok vannak rá, hogy a múltban (értsd: még 1998 előtt) több súlyos vitája volt Fenyővel, s mindegyikből megalázottan került ki – ismerői szerint (ha ő volt Rohác megbízója) ez lehetett az indíték. Portik hirtelen természetét ismerve azonban sokan megkérdőjelezik, miért csak évekkel a sérelmek elszenvedése után torolta meg azokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.