Továbbra is dől a pénz az illegalitásba vonult Farkas Flóriánhoz

A kormánynak nem okoz gondot, hogy Farkas Flórián nem tudott elszámolni 1,6 milliárd forint uniós támogatással. A Fidesz roma politikusa az Országos Roma Önkormányzat körüli botrányok ellenére továbbra is milliókat kap az államtól.

Farkas Flórián gyakorlatilag illegalitásba vonult, mióta kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak vissza kellene fizetnie a „Híd a munka világába" című programra felvett uniós pénzt. Farkas elnöksége idején 1,6 milliárd forintot költöttek el szabálytalanul, ám erről nem hajlandó nyilatkozni a sajtónak, sőt az ügyben tájékoztatást kérő Európai Csalás Elleni Hivatal hívásának sem tett eleget.

Jóllehet a kormány tulajdonképpen hivatalosan is beismerte, hogy az 1,6 milliárd forintot ellopták, a hónapok óta bujdosó Farkas Flórián országgyűlési képviselői javadalmazása mellett mégis kap havi egymilliós fizetést a miniszterelnök romaügyi megbízottjaként – jelentette ki szerdán Hadházy Ákos.

Az LMP társelnöke 29. Korrupcióinfóján elmondta, hogy Farkas a sorozatos botrányok után – közvetve – Balog Zoltántól, az Emmi vezetőjétől is kapott 10 millió forintot. A minisztérium internetes oldalán közzétett támogatási lista szerint a pénzt a Farkas Flórián által vezetett Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítványnak (OTKA) fizették ki 2016 első félévében.

Hadházy felhívta a figyelmet arra, hogy Farkas Flórián ellen 1998-ban épp az OTKÁ-nál eltárt törvénytelenségek miatt emeltek vádat, és az ügyből végül csak egy elnöki kegyelemmel menekülhetett.

Az LMP-s politikus szerint az OTKA „fájdalmasan tétlennek tűnik, honlapja szerint gyakorlatilag az égadta világon semmit nem csinál". A programok és a tanfolyamok cím alatt üres oldalak láthatók, még az egyszerű elérést is akadályozza egy kötelezően beiktatott űrlapkitöltés.

Pedig „dicsekedhetett volna", mondta Hadházy, hiszen az alapítvány egy másik szervezettel közösen tavaly, év végén 52 millió forintot kapott 12 „családi nap" megszervezésére. „2015 végén, amikor már javában zajlott az OCÖ-botrány, rendezvényenként 4,2 milliót költhettek el, ha egyáltalán voltak ilyen rendezvények." A családi napos pénzt abból a 6 milliárdos "Út a szakmaválasztáshoz" ösztöndíjprogramból nyerték, amelyből éppen az ösztöndíjakat felejtették ki – mondta Hadházy.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.