galéria megtekintése

Tovább tart a Városligetben a civil ellenállás

23 komment


Hargitai Miklós

Békésen sátoroztak a Ligetvédők a rendőrökkel történt szerdai összecsapás után a városligeti Hungexpo telek körül a csütörtöki reggeli órákban, egy szürke sátrat éppen a terület egyik kijárata előtt verték föl.

A főbejárat előtt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője, és Karácsony Gergely, az ellenzéki párt zuglói polgármestere beszélt azokról a jogi lépésekről, amelyekkel meg lehetne előzni, hogy a Liget a társadalmi akarat ellenére beruházások színtere legyen. Karácsony szerint a minden szabályozási korlátot feloldó Városliget-törvény az ősbűn, Szabó Tímea pedig – miután felsorolta, hányféle rendeltetésű épületet lehet felhúzni a közparkban a törvény nyomán – azt mondta: rendkívüli parlamenti ülés összehívására tesznek javaslatot.


Veres Viktor / Népszabadság

Azt szeretnék, ha az önkormányzati és a jogalkotási törvénnyel ellentétes jogszabályt hatályon kívül helyeznék, illetve a városi parkokat kivonnák az építkezések engedélyezését formálissá tevő kiemelt beruházási törvény hatály alól. Ezzel érdemi hatósági és civil kontroll érvényesülhetne, ha a hatalom valahol mégis úgy dönt, hogy építési telekként tekint a parkokra.

 

Karácsony Gergely azt mondta: ha az Orbán-kabinet nem akarja, hogy a választások idején kiásott gödrök, kivágott fák és mérges tiltakozók határozzák meg a budapesti közhangulatot, akkor kénytelen lesz figyelembe venni a lakosság véleményét.

A Ligetben csütörtökön béke volt, Gulyás Márton aktivistát viszont meg kellett műteni, mivel szerdán az egyik biztonsági őr a védősisakjával rácsapott a kezére, és letört egy darab az egyik csontjából.


Veres Viktor / Népszabadság

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a rendőri fellépéssel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolt, azt viszont elmondta: vannak apróbb változások a tervben, de a beruházás halad tovább a maga útján.

A megszállás

Szegő Juditot, a Levegő Munkacsoport aktivistáját tegnap előállították a rendőrök a városligeti tiltakozás során. Élményeiről ő maga számolt be a Facebookon.

„A rendőrök kora reggel 7 körül megszállták a Ligetvédők Táborát a volt Kertemben. Erre a Ligetvédők riadóztattak mindenkit. Én fél 11 körül értem ki, rengeteg rendőr, körbeállták a Kertemet. A védők, akik sajnos kevesebben voltak, a kapukban ültek-álltak (persze már kívül, mert mindenkit kihoztak) Többeket már ekkor rendőrautókba pakoltak, mert kihozás közben ellenálltak). Én is a fő kapunál szobroztam, Lányi Andrással együtt. Jelezték, hogy látszik a teherautó, ami a markolót hozza, és kellenek emberek a Kertem másik oldalára, ahol szintén van kapu, nehogy ott besurranjon. Átmentünk, és tényleg már ott állt az a képeken is látszó óriás, és járatta a motorját, előtte ültek aktivisták molinóval. Beálltunk közvetlen mögéjük (Lányi, én és még akik voltak), aztán elég sok idő elteltével a rendőrök (BRFK) bekerítettek, és egyesével elmondták a monológot háromszor, majd kivezették, illetve kivitték az embereket. Ekkor vittek el először engem is, és igazoltattak, szabálysértési eljárást indítottak.

Aztán, mivel nem volt sok ember, visszamentem, hogy újra a „testemmel álljam a monstrum útját”, és megtörtént ugyanez a forgatókönyv, így araszolt 10 méterenként előre a markoló. Na, ekkor a körülzárt tömegből kiszúrtak, és a rendőrök kiemeltek, merthogy „Az a vörös lány már másodszor van itt, vigyétek el őt.”

És ekkor már igazoltatást követően a rabszállítóba raktak. Ott 2 olyan aktivista várt már, akiket a Táborból hoztak ki korábban.

„Rendesen magánzárka”

A rabszállító szörnyű. Mocsok, büdös, a szellőzője nem működik, el van dugulva, biztosítóöv nincs, kapaszkodó se, de még csak nem is lehet kapaszkodni, mert túl apró szövésű rács vesz bent körül. Így kanyarogtunk el a Kőbányai rendőrkapitányságra. Ott rendesen magánzárka. Előtte kesztyűs kézzel motozás (nő), de azért elég normálisak voltak, végül is csak megkért, hogy így meg úgy csináljak a ruhámmal, de hát egyértelmű volt, hogy semmi sem lehet nálam, kis nyári ruhában.

„Mocsok, bűz és fapriccs”

Na, a zárka is szörnyű. Mocsok, bűz és egy fapriccs. Inni, azt mondták, abból a csapból, ami bent van, én meg közöltem, hogy abból nem, mert mocskos, valamint a wc-ben sincs szappan, így nem megy. Végül 1 óra múlva, mikor 20 percenként rám néztek, hogy hogy vagyok, bekínáltak egy műanyag pohárral és ásványvízzel. Na, itt telt a 13:00-tól 21:00 óráig tartó fogság. Egyedül: börtönben a magánzárka a büntetés... Aztán este 7-kor megbilincseltek, a kihallgatásra abban vittek (és később vissza a zárkámba is). De ezt is lájtosan, ki tudtam húzni a kezem.

A kihallgatásnál rendes volt a nő (tanú nem volt), és 21:00-kor lett meg a határozat, miszerint halmozott szabálysértés vagy kutyafüle, 75 000 Ft bírság. Mindent visszakaptam, végre a külső mosdóban szappan is volt.”

Eredményt hozhat a kitartás

Lányi András ökológus úgy látja: a ligeti tiltakozás kapcsán hamarosan sokkal többet fogunk tudni arról, hogy milyen országban élünk.

– Van valamilyen határozott fejlődési irány a ligetvédők demonstrációiban? Tart valamerről valamerre a kezdeményezés?
– A szerda délutáni demonstráció azt mutatta, hogy a kitartó küzdelemnek mégiscsak mutatkozik látszatja, a budapestiek lassan föleszmélnek. Nem is lehet más célja az aránylag kis létszámú csoportok tiltakozó akcióinak, minthogy a közvélemény figyelmét ráirányítja azokra a beruházásokra, ahol az elemi jogainkat és érdekeinket sértő dolgok történnek.

– Ha kicsi a létszám, nem fenyeget az a veszély, hogy egyszerre több fronton is megindul a munka, és az ellenállás kifullad?
– Biztos vagyok benne, hogy fél éven belül kiderül, Magyarország olyan demokrácia-e, ahol kizárólag egyetlen ember akarata számít, vagy létezik még közvélemény, és képes érvényesülni a népakarat.

– Mit gondol a demonstrálókkal szembeni rendőri intézkedésről?
– Nyilvánvaló túlbiztosítással léptek föl, mintha az lett volna a céljuk, hogy mindenkit meggyőzzenek az ellenállás reménytelenségéről. A résztvevők kezdettől tudták, hogy számukra a kudarc vagy a siker nem azon múlik, meddig tudják tartani a bontásra szánt expoépületek körletét, hanem azon, hogy a kitartásukkal fordulatot tudnak-e hozni a Városliget sorsában. Amit lehetett, azt megtették, és nem fogják abbahagyni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.