galéria megtekintése

Még a tévéknek is az állam osztaná a pénzt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Több mint tízmilliárd forint hiányzik az RTL Klub és a TV2 jövő évi büdzséjéből, mert a kormány egyelőre nem engedi, hogy műsoraikért terjesztési díjat szedjenek a kábelszolgáltatóktól. Úgy tudjuk, van egy olyan terv, hogy az állam szedje be a pénzt, majd pályázat útján ossza szét, ám ez versenyellenes, ráadásul tovább büntethetné az RTL-t.

A két vezető kereskedelmi televíziónak teljesen át kellett alakítani a jövő évi költségvetését, miután a kormány javaslatára a parlament ősszel úgy döntött, hogy az RTL Klub és a TV2 a műsoraiért nem kérhet terjesztési díjat a kábelszolgáltató cégektől.

Ha az állam szedné be a programdíjat, a visszaosztásnál az RTL-nek csekély esélyei lennének
Ha az állam szedné be a programdíjat, a visszaosztásnál az RTL-nek csekély esélyei lennének
Teknős Miklós

A csatornáknak jelenleg is érvényes szerződésük van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a digitális átállásról, a földfelszíni sugárzás leállításáról, és ennek a kontraktusnak volt a része, hogy januártól pénzt kérhettek volna a műsoraik terjesztéséért.

 

Nem is keveset. Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója februárban a Forbesnak azt mondta, legalább 6-8 milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cég mérlegét. Hasonló nagyságrendű pluszbevételre számított az RTL Klub is.

A reklámadó bevezetése azonban átírta a korábbi megállapodásokat, az RTL Klub kormánykritikus híradójára válaszul a kabinet „elzárta” a két tévé újabb bevételi forrását, és a parlament a rezsicsökkentésre hivatkozva úgy döntött, hogy majd egy külön kormányrendelet fogja szabályozni az árképzést.

Ez a rendelet azonban a mai napig nem készült el, és ezzel kapcsolatos megkeresésünkre nem kaptunk választ. Információink szerint azonban vezető kormányzati politikusok több körben is tárgyaltak az ügyről. Az egyik komolyan felmerült terv, hogy

az állam erre a piacra is lépjen be.

Mégpedig úgy, hogy a kábelszolgáltató társaságok ne a két kereskedelmi tévével kössenek üzletet, hanem az államnak fizessék be a tízmilliárd forint nagyságrendű terjesztési díjat, és a pénzt a kormány egyik hatósága pályázat útján ossza szét.

Ezzel tovább lehetne büntetni az RTL Klubot, másrészt újabb milliárdokat pumpálni az egyébként jövőre már 80 milliárddal gazdálkodó állami médiába, valamint megsegíteni a kormánnyal lojális TV2-t, amely évek óta masszívan deficites, a mérlegadatok szerint 2013-ban 10,8 milliárdos veszteséget produkált.

Az EU-nál ez már kiverné a biztosítékot

A javaslatnak több ellenzője van vezető kormánypárti politikusok között is. Ez az elképzelés ellentétes a hazai és az európai piacgazdasági szabályokkal. Az állam ugyanis belépne egy olyan területre, ahol nincs semmi keresnivalója. Politikai szinten felmerült egy olyan elképzelés is, hogy az állam ne csak a két vezető kereskedelmi tévé terjesztési díjainak szétosztását felügyelje, hanem az összes többi csatornáét is, amelyeknek a kábelszolgáltatók fizetnek.

A hozzávetőlegesen százmilliárdos piacba történő közvetlen beleavatkozás azonban egészen biztosan kiverné a biztosítékot az EU-ban, ráadásul egyes vezető fideszes politikusok óvnak attól is, hogy állami hatóságok kezdjék osztani a pénzt a Hír TV-től az ATV-ig, a szórakoztató csatornáktól a sporttévékig.

A két vezető kereskedelmi tévé kivár. Megkeresésünkre a TV2 azt közölte: továbbra is számolnak azzal, hogy egy jövőbeni szabályozás lehetővé teszi a programdíj beszedését, a vállalat pénzügyi helyzete stabil, eredményeik terven felüliek, így ezt a várható bevételt nem a működés finanszírozásra, hanem jövőbeni hiteltörlesztésre fogják fordítani.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója csak annyit mondott, a parlament döntése után várják a kormányrendelet megjelenését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.