galéria megtekintése

Tovább bujkál a NAV-elnök, a helyettese menekül

4 komment


Bita Dániel
NOL

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága a jövő hétre meghívja André Goodfriend amerikai ügyvivőt, hogy mondja el, mit tud a magyarországi korrupciós ügyekről. Vida Ildikó NAV-elnök nem jelent meg az ülésen, helyettese pedig nem árulta el, hogy az adóhatóság munkatársai közül kik nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. Holott nyilvánvaló: a tiltólistáról vagy az adóhivatal vezetője nem mond igazat, vagy a kormánytagok hazudtak.

Bár a Magyar Nemzetnek interjút adott, a parlament nemzetbiztonsági bizottságába nem ment el Vida Ildikó. A NAV elnöke, akihez képest Columbo hadnagy felesége rutinos közszereplőnek számít, egyik helyettesét, Varga Árpádot küldte maga helyett a zárt ülésre, amelyen az adóhatóságot érintő korrupciós ügyekről tájékozódnak a NAV, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Belügyminisztérium illetékeseinél.

Varga Árpád érkezőben nem nyilatkozott, arra a kérdésre, hogy főnökéhez hasonlóan őt is kitiltották-e az Egyesült Államokból, csak visszakérdezett: „Engem?" Távozóban erre már egyértelmű nemmel felelt, de egyetlen más kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, hiába üldözték az újságírók a képviselői irodaházban az első emelettől a kapuig.

Vida Ildikó – aki az első Orbán-kormány alatt Simicska Lajos helyettese, majd utódja volt az adóhivatal élén – az interjúban elismerte, hogy szerepel az amerikaiak tiltólistáján. Egyúttal igen kellemetlen helyzetbe hozta a kormányt, hiszen azt mondta: miután szabadsága megkezdése előtt néhány nappal a nagykövetség tájékoztatta erről, ő is értesítette a kabinet illetékesét. A kormány viszont az elmúlt két hétben folyamatosan azt állította, nem tudja, kik a kitiltottak. Varga Mihály például határozottan cáfolta, hogy Vida bármilyen információt adott volna a kitiltásáról.

 
Vadai Ágnest (DK) a zárt ülésről faggatják újságírók
Vadai Ágnest (DK) a zárt ülésről faggatják újságírók
Teknős Miklós / Népszabadság

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma annyit közölt: Vida Ildikó az interjú megjelenése előtt, vagyis kedden tájékoztatta Varga Mihályt a személyét érintő intézkedésről. Csakhogy Vida azt mondta: rögtön azután szólt, hogy megkapta az amerikai nagykövetség levelét, ráadásul hozzátette: nem számít, hogy kit avatott be, „mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről".

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára újságíróknak azt mondta: őt nem tájékoztatta a kitiltásról Vida Ildikó, a kormány tagjai pedig következetesen és őszintén nyilatkoztak ebben az ügyben. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint Vida Ildikó hazudik, L. Simon úgy reagált: a NAV elnöke mondja meg, kinek szólt, és mutassa be az erről szóló hivatalos feljegyzést, „ne rúgja át a labdát a kormány térfelére".

Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke viszont tartotta magát ahhoz, hogy a kormány és a NAV vezetője is igazat mond. Miután az újságírók jelezték neki, hogy ez fogalmilag kizárt, azt mondta: Vida az interjúban nem közölte pontosan, hogy mikor értesítette a kormányt. Amikor szembesítették azzal, hogy az adóhivatali elnök szavaiból következően ez biztos nem tegnap történt, azt tanácsolta, hogy ezt Vida Ildikóval tisztázzák az újságírók.

Erre azonban nem volt lehetőség, hiszen Vida nem jelent meg. Németh Szilárd kérdésünkre azt mondta, nem is volt ilyen kötelezettsége, helyettesítéséről pedig megfelelően gondoskodott. Vida – mint Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta – nem indokolta meg a távolmaradását.

A Fidesz a zárt ülésen azzal állt elő, hogy a következő alkalomra a diplomáciai protokollt betartva hívják meg André Goodfriend amerikai ügyvivőt, aki Németh Szilárd szerint – a lapunkban megjelent interjúból is kiolvashatóan – sokat tud a kitiltási ügyről és annak okairól, sőt azt állítja, hogy bizonyítékok vannak a kezében. Vida Ildikó meghallgatását viszont nem tartotta szükségesnek, mivel a NAV-elnök interjújából meg az világlott ki számára, hogy értetlenül áll a kitiltása előtt. André Goodfriendnek nem kötelező megjelennie a bizottság előtt, ezt Németh is elismerte.

Molnár Zsolt szerint az ügyvivő meghívása így is felrúgja a diplomácia szabályait. „Ha el akar jönni, tisztelettel várjuk, de nagyon helytelen és rendkívül udvariatlan lépés többségi döntést hozni erről" – jelentette ki, hozzátéve: az MSZP és az LMP nem támogatta ezt, a Fidesz ellenben megszavazta.

Molnár egyébként azt mondta: a bizottsági ülésen nem hangzott el új információ a kitiltási ügyről, a belső elhárítás kimerítően, de általánosságban számolt be a korrupció felszámolása érdekében végzett tevékenységéről.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja kérdésre azt mondta: Varga Árpád NAV-elnökhelyettes nem nevezte meg, hogy Vida Ildikón kívül mely adóhatósági dolgozókat tiltották ki az Egyesült Államokból. Szerinte az áfacsalási üggyel kapcsolatban is csak a kishalakról beszéltek az illetékesen, az áfacsaló hálózatokról nem.

Szél azt szorgalmazta, hogy a következő ülésre a kormány tagjait hívták meg, ha ugyanis Vida Ildikó igazat mond, akkor Lázár János, Varga Mihály, Orbán Viktor és Szijjártó Péter is hazudott. Szerinte az amerikai ügyvivő meghívása csak abszurd elterelő hadművelet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.