Torzít a HVG középiskolai listája

A HVG középiskolai ranglistája úgy kezeli azokat, akik sikeresen felvételiztek Cambridge-be vagy Heidelbergbe, mintha nem vették volna föl őket az egyetemre. Két szegedi iskolaigazgató szerint torz a lap által összeállított sorrend.

A HVG szempontjait összegyúrni és egymás mellé tenni semmi értelme – nyilatkozta a szegedma.hu portálnak Dobi János, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (volt Ságvári) igazgatója, annak kapcsán, hogy az intézmény a HVG középiskolai rangsorában a tavalyi 53. helyről idén a 66.-ra csúszott vissza. Különös, hogy a szegedi egyetemi gyakorló iskola, amelynek az idegennyelv-oktatás a fő profilja, a matematikai érettségi eredményeivel érte el a legjobb helyezést.

Dobi János szerint nem egy végső sorszámot kellene képezni, mert az félrevezető. Ehelyett inkább sávokat kellene kialakítani, és az egyes kategóriákban külön közölni a minősítést. Már önmagában az iskola létszáma sokat módosíthat az eredményen: ha a továbbtanulási adatok alapján egy kisebb és egy nagyobb létszámú iskolát összehasonlítanak, a százalékos skálán a kisebb intézmény akár 15-20 hellyel is hátrébb kerülhet.

Egyetért kollégájával Gaál Béla, a szintén szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. Az ő eredményüket az rontotta a HVG listáján, hogy annak készítői nem veszik figyelembe a tehetséggondozást, holott a Radnóti sikerének egyik legfőbb mutatója, hogy az oda érkező, tehetséges, de nem mindig felkészült gyerekeket egy szintre hozzák, hozzásegítik, hogy kibontakoztathassák a bennük lévő tehetséget.

Ugyancsak torzítja a sorrendet, hogy a ranglista készítői nem veszik figyelembe azokat, akik nem magyar, hanem külföldi felsőoktatási intézménybe felvételiznek sikerrel. A Radnótiból több gyerek is tanul tovább Cambridge-ben és Heidelbergben – de a HVG-nél ez úgy jelenik meg, mintha nem vették volna fel őket az egyetemre. Dobi János hozzátette: a hetilap statisztikájában azok is eredménytelennek számítanak, akik valamelyik nyelvből előrehozott érettségit teljesítettek.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.