galéria megtekintése

Törvénysértő kilakoltatás a Citadellán

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős végzése szerint indokolatlan és törvényellenes volt a Citadella bérlőinek májusi karhatalmi kilakoltatása. Az emberi erőforrások minisztere egy olyan korábbi határozatának végrehajtását rendelte el, amelyet már rég végrehajtottak.

Május 5-én több tucat rohamrendőr zárta le a Citadellát a turisták elől, biztosítandó a terület régi-új vagyonkezelője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) érdekében elrendelt végrehajtási eljárás zavartalan lebonyolítását. Ez a gyakorlatban négy cég és egy magánvállalkozó eltávolítását jelentette a Citadelláról.

Rendőri segítséggel
Rendőri segítséggel
Teknős Miklós

A Gellért-hegyen álló, pár éve egyes részeiben életveszélyessé nyilvánított erőd körül évek óta csatáznak a bérlők és az állam különböző képviselői. 2013 október elsején kelt határozatában az emberi erőforrások minisztere azt állapította meg, hogy a Citadella használata és hasznosítása nem felel meg a világörökségről szóló törvénynek, ezért közölte az ott lévő vendéglátóhelyek és más létesítmények bérlőivel: bérleményeiket 30 napon belül adják át az állam tulajdonjogát gyakorló szervezetnek.

 

A vagyonkezelő akkor még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt. A bérlők „kilakoltatásával” szinte egy időben megkezdődött azonban a vagyonkezelő-váltás is. Így készült egy jegyzőkönyv, amely tanúsítja, hogy a bérlő átadja a vagyont az MNV-nek, majd rögtön egy másik, amelyben az MNV továbbadja azt az új vagyonkezelőnek, a XI. kerületnek.

A miniszter döntése szerint a bérlőknek november 14-ig kellett átadniuk bérleményeiket. Ez november 11-én meg is történt. Időközben azonban az MNV is megkötötte a vagyonkezelői szerződést a XI. kerülettel. Az MNV által éppen kipaterolt bérlők kapva- kaptak a lehetőségen, és ideiglenes bérleti szerződést kötöttek az új vagyonkezelővel, amelynek értelmében április 30-ig folytathatták addigi tevékenységeiket.

Az önkormányzat azt tervezte, hogy pályázatot ír ki a terület vagyonkezelésbe adására, ám mint később kiderült, a jogszabályi környezet nem tette (és ma sem teszi) lehetővé, hogy 50 évre egy vállalkozás vagyonkezelésébe kerüljön a világörökség részét képező Citadella.

A szóbeszéd szerint persze a kétharmados kormánytöbbség, ha akarja, módosíthatta volna a jogszabályi környezetet. Ám egyesek szerint épp a kormánypárt néhány befolyásos személyiségének érdekében állt saját kormánypárti moguljait helyzetbe hozni a Citadellán, ezért ez esetben fel sem vetődött a szabályok átírása, amit más esetekben oly rapid módon végez el a parlamenti szavazógépezet.

Az önkormányzat a számára kedvezőtlen jogszabályi környezetre hivatkozva visszaadta a vagyonkezelői jogot az államnak. A bérlőkkel együtt a Citadella újra az államé lett. Az MNV Zrt. a bérlők szerződésének április 30-i lejárta előtt külön levélben figyelmeztette őket, hogy távozniuk kell. Ők azonban nem vették át a levelet, ami feldühítette az MNV embereit. A bérlőknek nem voltak kétségeik afelől, hogy most tényleg kiteszik a szűrüket a Citadelláról. Szerettek volna azonban arról is hallani valamit, hogy mikor kapják meg a pénzüket. Amikor az önkormányzattal szerződtek, szakértőkkel becsültették fel azoknak a vagyontárgyaknak az értékét, amelyeket az épületek bontása, roncsolása nélkül nem lehet kiemelni, s amelyeket korábban bérlőkként ők építettek be. A számla 170 millióra rúgott. Azt mondják, az akkor még vagyonkezelő XI. kerülettel abban állapodtak meg, hogy vagy az új (vállalkozói) vagyonkezelő, vagy az önkormányzat fizeti majd ki az otthagyott értékek árát.

Az új vagyonkezelő azonban erről hallani sem akart. A kipaterolt vállalkozások szemszögéből nézve ez után szinte magától értetődő volt a látványos rendőrségi erődemonstrációval bonyolított végrehajtás.

Azonban, mint az a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzéséből kiderül, a végrehajtást arra hivatkozva rendelték el, hogy a bérlők nem tettek eleget a miniszter 2013. októberi határozatának. Csakhogy annak eleget tettek. Hiszen jogi értelemben távoztak, az pedig más kérdés, hogy az időközben jogaiba lépett új vagyonkezelővel új szerződést kötöttek, és így mégis maradtak.

Vajon véletlen, hogy a neves és befolyásos ügyvédeket is foglalkoztató MNV Zrt. így elnézte ezt az ügyet? A bíró világosan leírta: hiába nem tetszik nekik az önkormányzattal kötött szerződés, hiába vitatják annak érvényességét, az mindaddig érvényben van, amíg nem teljesül, illetve a felek vagy a bíróság azt fel nem bontja.

Az érintettek azt sejtetik, hogy az erőszakos kilakoltatás egyfajta jelzés volt az államtól a 170 milliót köve telő volt bérlőknek: ehhez tartsák magukat. Ha ez utóbbi az igaz, akkor szóba kerülhet a hivatali visszaélés gyanúja, bár az ez ügyben tett feljelentéseket eddig az ügyészség rendre elutasította. Csakhogy a bíróság jogerős végzése jogilag új helyzetet teremt az ügyészség számára is.

Kerestük a vagyonkezelőt is, ám az MNV Zrt. későbbre ígért választ kérdéseinkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.