galéria megtekintése

Törvénysértések a Gyermekráknál: csak Balogh érezte méltatlannak

6 komment


Fekete Gy. Attila

Számos törvénysértést talált a Gyermekrák Alapítvány működésében a Fővárosi Főügyészség. Az alapítvány működését, az adományok felosztását élesen kritizáló, s ezzel összefüggésben törvénytelenségeket emlegető sajtót a „méltatlan médiatámadások miatt” a közelmúltban is még jogi lépésekkel fenyegető alapítvány kuratóriumának 60 napja van, hogy reagáljon az ügyészség megállapításaira.

Fennállása óta számtalanszor próbálták már meg oknyomozó újságírók lerántani a leplet a Gyermekrák Alapítvány szerintük törvénytelen, de legalábbis jogilag erősen aggályos működésére, többnyire sikertelenül.

Balogh István visszavágott, ahogy most kiderült: méltatlanul
Balogh István visszavágott, ahogy most kiderült: méltatlanul
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Soha nem sikerült olyan fogást találni Balogh Istvánon, ami a hatóságokat is vizsgálódásra sarkallta volna. Az Index azonban tavaly decemberben közzétett egy videót, amely szerint Balogh István taxiként használta az alapítványa mentőautóját: ez már több helyen is kiverte a biztosítékot.

 

A felvétel közzététele óta a hatóságok büntetőeljárás keretében vizsgálják az alapítvány működését. Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Főügyészség „az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról" szóló törvény alapján törvényességi ellenőrzést is indított a Gyermekrák Alapítványnál. Ez utóbbi keretében az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve a belső szabályzatoknak.

Az ügyészségi vizsgálat számos törvénysértést tárt fel az alapítvány működésében, ezért „felhívást intézett a kuratóriumhoz, hogy az alapítvány vagyonfelhasználására a jövőben minden esetben a kuratórium döntése alapján kerüljön sor".

A vizsgálat megállapítása szerint ugyanis az alapítványhoz eddig beérkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása eddig kuratóriumi határozatok nélkül, a testület utólagos jóváhagyásával, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történt.

Hány százalékot fordítottak a valódi célra?
Hány százalékot fordítottak a valódi célra?
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Az ügyészség a kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértések miatt jelzéssel élt. Ebben elsősorban „a beszámolási határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósulását közvetlenül szolgáló határozatok meghozatalára és tevékenység végzésére" hívta fel a testületet.

Az ügyészség fenti megállapításai megerősíteni látszanak az alapítvány működésével kapcsolatban már korábban is megfogalmazott állításokat, például, hogy a tetemes összegű támogatás felosztásáról nem a kuratórium, hanem egy személyben Balogh dönt.

Az ügyészség intézkedéseire a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumának 60 napon belül kell reagálnia, ami kétféle választ jelenthet: tudomásul veszi az ügyészség felhívását és kifogását, s az azokban foglaltaknak megfelelően korrigálja működését, vagy közli, hogy nem ért egyet vele. Ez utóbbi esetben az ügyészség 30 napon belül pert indíthat a szerinte törvénysértő működés megszüntetése és a törvényes gyakorlat kialakítása érdekében.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: az ügyészség törvényességi ellenőrzése nincs összefüggésben a Gyermekrák Alapítvány gazdálkodásával összefüggésben folyó büntetőeljárással. Utóbbiban a rendőrség továbbra is ismeretlen tettesek ellen nyomoz, folynak a tanúkihallgatások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.