Törvényellenes a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójának kinevezése

Hétfő délutáni rendkívüli ülésén alkalmasnak találja majd a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetésére az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság Szabó Hedviget, akit egyébként e posztra már négy nappal ez előtt kinevezett Orbán Viktor.
Hétfőn délután két órakor rendkívüli ülésen hallgatja meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága Szabó Hedviget, a Nemeztbiztonsági szakszolgálat főigazgató-jelöltjét. A testület ülését információink szerint szombat délután hívta össze Horváth Szilárd alelnök.

A bizottsági meghívót szombaton, 16 óra 34 perckor rögzítették a parlament elektronikai rendszerében. Fél órával az előtt, hogy nyilvánosságra került volna Molnár Zsolt (MSZP) bizottság elnök közleménye, amelyben megütközését fejezte ki amiatt, hogy a miniszterelnök a szakbizottság előzetes meghallgatása nélkül nevezte ki a polgári titkosszolgálatoknak, a rendőrségnek és a NAV-nak telefon- és lakáslehallgatásokat, titkos megfigyeléseket végző, és más titkosszolgálatai technikai háttért biztosító szervezet első emberét.

Molnár újságíróktól értesült, hogy a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent, hogy a miniszterelnök július 16-i hatállyal kinevezte az új főigazgatót. (Az elektronikus kiadásban jelenleg a kinevezés dokumentuma nem található meg.) Molnár tévedésnek vélte a dolgot, mivel az előzetes megállapodás értelmében 28-ára tűzték ki Szabó Hedvig meghallgatását. Később azonban kiderült, szó sincs tévedésről.

Molnár az MTI-hez eljuttatott közleményében Pintér Sándor belügyminisztertől kért magyarázatot a történtekre. Nem a legjobb helyen érdeklődött, a szakszolgálat vezetőjének kinevezetése ugyanis  Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter illetékességébe tartozik – legalábbis velünk ezt közölte a Belügyminisztérium.

Abból, hogy a kormány hallgat, a Fidesz szóvivői nem cáfolták Molnár állításait és hogy a Fidesz többség szombat délután sietve összehívta a szakbizottság Szabó Hedvig (gyakorlatilag már kinevezett) főigazgató jelölt meghallgatására, arra lehet következtetni, hogy a hír igaz: a kormányfő a bizottság véleményének kikérése nélkül, azaz törvényellenesen nevezte ki a szakszolgálat főigazgatóját.

Ami történt, több mint kínos. Már csak azért is, mert még annak a törpe kisebbségnek a hitét is megingathatja, akik eddig még úgy gondolták, a parlamenti bizottsági meghallgatás egyfajta szakmai és politikai kontroll a kormány tevékenysége felett. Itt a bizonyíték, hogy nem az. Csupán színjáték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.