galéria megtekintése

Történelmi hátizsák

26 komment


Vári György

Antall József pizsamája, Mádl Ferenc szemüvege és Sólyom László mobilja mellé kerül Orbán Viktor táskája a Nemzeti Múzeumban. Amekkora hullámokat váltott ki a miniszterelnök személyes tárgyának történelmi kinccsé emelése, annyira szokványos az ilyen tárgyak gyűjtése.

A tegnapi Blikk tudatta, hogy Orbán Viktor régi hátizsákja, amelyet nemrég újra cserélt, soron kívül a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerül.

Orbán Viktor táskája a történelmi tárgyak raktárában
Orbán Viktor táskája a történelmi tárgyak raktárában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszterelnökkel nem szimpatizáló Facebook-felhasználók körében gyorsan roppant népszerűvé vált a cikk, amelyet az Orbánt körülvevő személyi kultusz újabb bizonyítékaként kezeltek. Sokaknak eszébe jutott például Havasi Bertalannak, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjének emlékezetes nyilatkozata, amelyben arról számolt be, hogy őriz egy olyan kólásdobozt, amelynek egykori tartalmát a kormányfő személyesen itta ki.

 

Önmagában talán valóban furcsán vette ki magát a hír, de a Nemzeti Múzeumnak a kérdéssel foglalkozó főmuzeológusa, Gál Vilmos lapunk kérdésére jelezte, hogy csak az ajándékozás pillanata volt váratlan és kivételes.

Mádl Ferenc személyes tárgyai
Mádl Ferenc személyes tárgyai
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A múzeum rendszeresen megkeresi az egykori, valamint az éppen aktuális kormány- és államfőket, szisztematikusan gyűjti a szerintük őket jellemző tárgyakat, hogy küldjék el a múzeum gyűjteményébe, de van, amikor csak hosszú idő múlva jutnak hozzá a kért személyes holmikhoz, ha egyáltalán.

Antall József nevezetes pizsamája, amelyben kórházi kezelése alatt nyilatkozott a taxisblokád idején, és ami valóban megmutat valamit a rendszerváltás első miniszterelnökének drámai történetéből, már a Múzeum tulajdona.

Horn Gyulától ugyanakkor sem az 1994-es választási kampányban megismert „koronája” – amelyet autóbalesete miatt volt kénytelen viselni –, sem egyéb személyes tárgya nem része egyelőre az állománynak, igaz, a közeli jövőben ez a helyzet feltehetően változni fog.

Sólyom László mobilja és mappája
Sólyom László mobilja és mappája
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nagy Imre valóban karaktert meghatározó cvikkere, amelyről Petri György is megemlékezett egy versében, a múzeumban van, az emigrációban meghalt Rákosi Mátyás vagy Károlyi Mihály tárgyait viszont lényegesen nehezebb megszerezni.

Kérdésünkre, hogy mi indokolja, az Orbán személyéhez fűződő kapcsolaton kívül, a hátizsák helyét a nemzeti emlékezetben, pontosan mit reprezentál majd, a múzeum munkatársa azt felelte, hogy ez a tárgy a miniszterelnök habitusának egyfajta emblémája, sokkal inkább, mint valamelyik öltönye vagy nyakkendője.

Rengeteg, az elmúlt nyolc évben készült felvételen lehet megpillantani, még újságcikkek is elemezték mint a kormányfőről kialakul kép fontos tartozékát. Ezekkel az újságcikkekkel, felvételekkel, Orbán imidzsépítésének elemezéseivel lehetne körbevenni a hátizsákot, ebben a környezetben válhat önmagán túlmutatóvá, jelentésessé.

Antall József tolla
Antall József tolla
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A múzeumnak a jelenkor politikatörténetét archiváló erőfeszítéseinek része – a fontos személyek mellett – a fontos események tárgyi nyomainak összegyűjtése is, az EU-csatlakozás vagy az őszödi beszéd kiszivárgását követő tüntetéssorozat tárgyi dokumentálása.

Gál ki is ment annak idején a Kossuth-téri tüntetőkhöz, megbeszélte velük, hogy – amikor már nem lesz szükség rájuk – transzparenseik egy részét átadják a múzeumnak, így is történt, a Gyurcsány Ferenc távozását követelő táblák immár a gyűjteményben őriztetnek, továbbá az a videokamera is, amellyel maguk a tüntetők dokumentálták saját tevékenységüket.

Író ír, múzeum gyűjt

– Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy múzeum még élő személyek tárgyait befogadja – közölte lapunkkal Csorba Csilla. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény időről időre megkeresi a kortárs szerzőket, hogy tárgyakat szerezzen be tőlük a gyűjtemény számára. Így került a múzeumba például Zalán Tibor kalapja, Borbély Szilárd számítógépének alaplapja.

Vannak rajzaik is, például Tandori Dezsőtől. Érdekességként említette meg, hogy a múzeum őrzi Lázár Ervin nyakkendőgyűjteményét és Karinthy Ferenc leányfalusi házának vécéajtaját, amelyet a korabeli magyar művészeti élet ott megforduló jelentős alakjai mintegy vendégkönyvnek használtak, aláírásukkal hitelesítve.

Igaz, voltak olyan tárgyak is, amelyeket nem tudtak volna használni, így köszönettel elhárították átvételüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.