Török Gábor: Miről beszél Orbán?

Orbán az Alkotmánybíróság vagy a Számvevőszék elmúlt évekbeli vezetőit támadta beszédében, miközben a bíráltakat pártja és kormány most nevezte ki különböző pozíciókba.

Egy hét alatt három beszédet is mondott Orbán Viktor, így talán kevésbé meglepő, hogy a szóáradatban nem tűnt fel egy tanulságos oldalvágás - írja blogjában Török Gábor.

Az első száz napot értékelő beszédben a miniszterelnök így fogalmazott: „Ez az a pont, ahol a legtöbb támadást kapta egyébként a kormány, mondván, hogy a személycserék valójában önös hatalmi érdekeket szolgálnak. (...) Ha az intézményeink jól működtek volna, akkor nem kellett volna személycserét végrehajtani. De hogyan várhatok én el bármely intézmény élén álló embertől jobb munkát, hogyha az elmúlt években szétment a keze alatt az, amit rábíztak. Legyen szó közlekedési vállalatról, Alkotmánybíróságról vagy éppen Számvevőszékről.”

Az „elmúlt években” Bihari Mihály (2005-2008) és Paczolay Péter (2008-) vezette az Alkománybíróságot, míg a Számvevőszék élén Kovács Árpád (1997-2009) állt - emlékeztet az elemző. Nem nagyon lehet másképp értelmezni az idézett részletet, mint hogy többek között ők lehettek azok, akiknek a munkájáról Orbán Viktor meglehetősen lesújtó véleménnyel bír. Ehhez képest Bihari Mihályt a fideszes parlamenti többség idén nyáron alkotmánybíróvá választotta, Paczolay Péter jelenleg is a testület tagja és elnöke, míg Kovács Árpádot az Orbán-kormány minisztere, Fellegi Tamás az állami vagyonkezelő (MNV Zrt.) igazgatósági tagjává nevezte ki. 

Sem védeni, sem támadni nem szeretném őket, egyszerűen csak fontosnak tartottam, hogy észrevegyük ezt az állítást - szögezi le Török Gábor. Komolyan érdekelne, hogy a kormányfő valóban így értette-e, azaz azt akarta-e mondani, üzenni, aminek ez a bekezdés látszik - teszi hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.