Török Gábor: a Fidesznek nem érdeke, hogy Schmitt Pál maradjon

A Schmitt Pál plágiumügye körül történtek reményt adnak arra, hogy Magyarország nem teljesen Kelet: az ügy szereplői a tisztázás irányába mozdultak el, furcsa lenne, ha Schmitt Pál a nyári szabadságára elnökként menne – mondta a hvg.hu-nak Török Gábor. A politológus a lapnak Orbán szabadságharcáról, a Békementről és az ellenzéki pártok helyzetéről is beszélt.

A Fidesz az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy olyan helyzetekből is képes rosszul kijönni, amikből előnyt kovácsolhatott volna, és kudarctörténetnek induló dolgokat is tud a maga javára fordítani - nyilatkozta Török Gábor a hvg.hunak arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet Orbán Viktorra, hogy hivatalosan is véget ért a gazdasági szabadságharc.

Véleménye szerint "Orbán Viktor legnagyobb politikai erénye a túlélés. Ő egy igazi túlélőművész, akit leginkább az jellemez, hogy a folyamatosan változó céljait és elképzeléseit ezerszázalékos lendülettel, kételymentesen volt képes átvinni, és ez annyira sikeres volt, hogy a szavazótábora nagyon gyakran nem kicserélődött, hanem követte a változó pozícióiba." Az elemző szerint "nem attól omlik be a Fidesz támogatottsága, hogy ma még utáljuk az IMF-et, holnap pedig már szeretjük, hanem attól, hogy esetleg jön az államcsőd, vagy gyámság alá kerül Magyarország. Amikor Argentínában bejelentették az államcsődöt, és hogy nem törlesztik tovább a hiteleket, hatalmas ünneplés tört ki, majd egy hét múlva az államelnöknek helikopterrel kellett menekülnie."

Török Gábor szerint 2012-ben az MSZP esetében az látható, ami korábban még erénye is volt, hogy stagnál a szavazótábora.

"Az ellenzéki pártoknál lévő szavazók szinte egy darabbal nincsenek többen, mint voltak 2010 tavaszán: ez szinte unikális a magyar politikában, ilyen korábban még nem történt, és nem is látom, mitől változna meg. Azt jól látja Mesterházy Attila, hogy az igazi tét, az igazi kérdés ma nem az, ki kivel szövetkezik az ellenzéki oldalon. Ez ma már kevésbé jelentős, mert akkor csak azt a másfél millió szavazót tudják felosztani maguk között, aki 2010 tavaszán megvolt, és aki láthatóan most is megvan. A kérdés az, hogy az a nagyjából ugyanekkora szavazó tömeg, amelyik elhagyta a Fideszt, elindul-e valamerre" - nyilatkozta az elemző.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e erre párt, vagy mozgalom, a politológus úgy felelt: "ha nem, akkor is még mindig a Fidesznek lesz a legnagyobb esélye, hogy visszacsábítsa őket." Mint mondta, ebben az értelemben jó döntésnek, hasznos döntésnek tartja, hogy az LMP elutasítani látszik, hogy az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval működjön együtt, mert egy mostani, ottani szövetségkeresés az csak ennek a másfél milliónak az újabb és újabb felosztásáról szólna, és esélye sem lenne az ellenzéknek, hogy megszólítsa a Fideszből kiábrándult szavazókat.

Kiemelte: "ma nem azt üzenik az adatok, hogy kormányváltó a hangulat, hanem hogy nem kell senki. Ilyen nem volt korábban: mindig volt valaki, mindig volt mozgás, még a legkaotikusabb időszakban, 1994-98 között is: először úgy tűnt, a kisgazdák felé indulnak el a szavazók, aztán mentek a Fidesz irányába. Arra, hogy egy ilyen szinte átléphetetlen határ jött létre, még nem volt példa. És amíg a Fidesz a passzivitásban tudja tartani ezt a másfél millió embert, esélye sincs a kormányváltásnak".

Török Gábor szerint a Fideszben egyáltalán nem dőlt még el Schmitt Pál sorsa. "Az ilyen típusú botrányok működését látva úgy érzem, minden, ami eddig történt, az a hivatalvesztés, a lemondás vagy lemondatás irányába halad. Lehet, hogy lassabb a koreográfiája, mint ahogy Németországban történtek az események, de az irány azonos. Bizonyos értelemben ez egy reményt is jelent: hogy ha nem is vagyunk Nyugat, de nem vagyunk teljesen a Kelet. Ez is Magyarország: lassabban történnek a dolgok, egy plágiumügyben kicsit jobban elhúzódik az eljárás, kicsit jobban félnek a szereplők, de végső soron mégis csak tartalmilag az történik, ami Nyugat-Európában történni szokott egy ilyen ügyben: a politikus magyarázkodik, az egyetem először nem akar vizsgálatot, majd nem úgy akar vizsgálatot, majd mégis akar vizsgálatot, a dolog felderítése irányába mozdulnak a szereplők. Szerintem március 28-a után új időszámítás következik és engem nagyon meglepne, ha Schmitt Pál a nyári szabadságára még köztársasági elnökként mehetne. Ez ma nagyon kevés politikai szereplő érdeke, és közöttük nincs a Fidesz" - nyilatkozta Török Gábor a hvg.hunak.

Török Gábor politológus
Török Gábor politológus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.