galéria megtekintése

L. Simon Orbánnál is kihúzta a gyufát

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

El kell adnia a barackmagbotrányba keveredett cégét L. Simon Lászlónak, ha a Miniszterelnökség államtitkára akar maradni. Az érintett még nyaral, de tudomásul vette minisztere kérését. „Az eredményről az érdeklődők később a cégnyilvántartásokból is tájékozódhatnak” – tudatta lapunkkal az államtitkár sajtóosztálya.

„Nyaralok, de a sajtóosztály válaszol a kérdésére” – mondta hétfőn L. Simon László munkatársunknak telefonon, amikor azt szerettük volna megtudni: eleget tesz-e minisztere, Lázár János nyomatékos kérésének, és a barackmagbotrány után eladja-e a Simon és Simon Kft. általa tulajdonolt 57,7 százalékos részét.

Orbán Viktor és Lázár János is neheztel L. Simonra
Orbán Viktor és Lázár János is neheztel L. Simon Lászlóra
Kovács Attila / MTI

Az államtitkár nevében később a kommunikációs vezetője, Bajnai Zsolt arról tájékoztatta lapunkat: L. Simon augusztus 20-ig szabadságát tölti, de Lázár János kérését tudomásul vette, és amint hazaérkezik, megvizsgálja, hogy azt miként tudja megnyugtató módon teljesíteni. „Ennek eredményéről az érdeklődők majd a megfelelő cégnyilvántartásokból tájékozódhatnak”. Ez minden bizonnyal annyit tesz: L. Simon megválik az ominózus cégtől.

 

– L. Simonnak valószínűleg még augusztus 20. előtt beszélni kell a Miniszterelnökség vezetőjével. Az nem is lehet kétséges, hogy mi lesz a beszélgetés vége. El kell adnia a cégét – mondták lapunknak.

A politikusnak nincs mozgástere, ha államtitkár akar maradni.

Esetét súlyosbítja, hogy kínos botrányt okozott a rákellenes szernek reklámozott barackmagot gyártó cége. A gyógyító hatást azonban semmi sem bizonyítja, azt azonban igen, hogy a mag rosszullétet okozhat. Az államtitkár az RTL Klubnak adott interjúban azt állította, hogy nem árultak ilyet, és letagadta, hogy a cégben tulajdonos lenne. Azt mondta, hogy a felesége tulajdona az L. Simon borászat. Ez pedig nem igaz. A Céginfo szerint viszont a borászatot és mellette egy panziót is a Simon és Simon Kft. működteti, melyben az államtitkár többségi tulajdonos.

Lázárt csütörtökön a Kormányinfó-sajtótájékoztatón kérdeztük meg, hogy a barackmagbotrány után is államtitkár maradhat-e L. Simon László.

Akkor azt mondta: „Természetesen megtartom”.

Az ominózus RTL-es interjúhoz Lázár János az azt készítő újságírónak gratulált, és erős iróniával azt is hozzátette: „Nagyon sokáig megfosztottam magam az élménytől, hogy ezt a beszélgetést megnézzem, aztán a kollégáim nyomatékkal ajánlották a figyelmembe”. A miniszter már akkor egyértelművé tette: L. Simonnak meg kell válnia gazdasági érdekeltségétől. Sajtóhírek szerint maga Orbán Viktor is felhívta L. Simont az ügyben, és magyarázatot kért a barackmag árusítására.

Lázár János vasárnap tovább növelte a nyomást beosztottján. Aki állami vezető lesz, akkor teszi a legjobbat, ha megszabadul minden valós befolyást jelentő gazdasági érdekeltségétől – tudatta a miniszter, egyúttal nyomatékosan felhívta minden, a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkár és helyettes államtitkár figyelmét, hogy üzleti tevékenységet ne folytassanak.

Lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondták,

a miniszter nem önmagában azt kifogásolja, ha valakinek egy cégben tulajdonrésze van, hanem azt, ha az adott cégnél az állami vezető napi operatív munkát, üzleti tevékenységet folytat.

(A 25 százalék alatti tulajdonrész ezt nem teszi a jogszabályok szerint lehetővé.)

A Népszabadság a gazdasági érdekeltséggel szintén rendelkező Giró-Szász Andrást is kereste, de munkatársa tájékoztatása szerint a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is nyaral még, de ha visszatér, áll a sajtó rendelkezésére.

Több miniszternek és államtitkárnak van gazdasági érdekeltsége is

Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökség vezetőjének évek óta két cégben van érdekeltsége. Kizárólagos tulajdonában van egy Kolozsváron bejegyzett cég, és kétszázalékos tulajdonrésze van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben is. Gyapjas Károly, a cég legnagyobb tulajdonosa Lázár János nagybátyja. Gyapjas cégei csaknem 1300 hektár állami földet nyertek pályázatokon.

Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár 20 százalékban résztulajdonos a Safe Port Project Kft.-ben, amely szállodává alakíttatja át az egyik nagy értékű belvárosi, Dorottya utcai ingatlant. Giró-Szász tavaly novemberben vásárolta be magát a sógora, Serfőző Péter által alapított Safe Port Project Kft.-be. Ez a vállalkozás a szállodaberuházást levezénylő D8 (Dorottya 8 Kft.) egyik társtulajdonosa. A munkálatokat a Market Építő Zrt. végzi, amelynek tulajdonosa Garancsi István, a Videoton-tulajdonosa, Orbán Viktor kormányfő egyik barátja.

Az igazságügyi miniszter, Trócsányi László tizenhat százalékban tulajdonosa a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodának. Csakúgy, mint parlamenti államtitkára, Répássy Róbert, aki egy személyben tulajdonosa egy miskolci székhelyű ügyvédi irodának.

Seszták Miklós fejlesztés miniszter százszázalékos tulajdonosa a kisvárdai Ramiris Autó Kft.-nek, s szintén egy ügyvédi iroda van a nevén.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár négy hatvani székhelyű cég rész- vagy főtulajdonosa. (Bednárik Imre)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.