galéria megtekintése

Töredék áron kelhet el a néhai SZDSZ ingatlanja

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Korábban lett volna vevő az SZDSZ egykori pártszékházára, de az MFB akkor nem akart üzletet kötni.

Valódi értékéhez képest töredék áron kerülhet új tulajdonoshoz a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) egyik korábbi és egyben legértékesebb ingatlana – értesült a Népszabadság.

A XI. kerületi Ecsed utcában lévő, jelenleg egy működő galériának és közösségi háznak helyet adó épületet egyes szakértők korábban százmillió forintra értékelték, most viszont a bírósági végrehajtás során ennek alig negyedéért is gazdát cserélhet.

Még a 2006–2010-es parlamenti ciklusban, az akkori parlamenti pártok elfogadták a vagyontörvényt, ami lehetővé tette, hogy mindannyian kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat. A jogszabály szerint a pártok legfeljebb egymilliárd forint kölcsönt vehettek fel az MFB-től, a tizenöt éves futamidőre pedig a mindenkori jegybanki alapkamat és további egy százalék volt érvényes.

 

Az állam garanciát vállalt a pártokért, vagyis ha valamelyik szervezet nem tudná fizetni a törlesztést, akkor az állam dönti el, hogy elzálogosítja-e az adott épületet, vagy elengedi a párt tartozását. A Fidesz akkor több mint kétszázmillió forint hitelt igényelt, ebből huszonkét ingatlant, főként választókerületi irodákat vett.

Teknős Miklós / Népszabadság

A szocialisták 723,5 millió forintot vettek fel, az akkor még parlamenti tényező MDF 450 millió forintot, a parlamentből azóta kieső szabad demokraták pedig összesen huszonhárom ingatlant vásároltak meg, erre 415 millió forint kedvezményes hitelt vettek fel. A Gizella utcai pártszékházat nem vették meg, azt a választási vereségig egy magánszemélytől bérelték.

Az SZDSZ ingatlan- és hitelportfóliójának legnagyobb részét az említett, MFB-vel kötött szerződésben foglaltak teszik ki. A szabad demokraták VII., VIII. és IX. kerületi pártirodái (Dob utca, Baross utca, Bakáts tér) annyiban más megítélés alá esnek, hogy ezeket az ingatlanokat a párt közvetlenül az önkormányzattól vásárolta meg. Az SZDSZ csődbe kerülése és megszűnése után ezeket az ingatlanokat peres úton veszik vissza tőlük; ezek az eljárások már folyamatban vannak. A többi ingatlan az MFB-hez került ingatlanportfólió része.

Az SZDSZ utolsó megmaradt tisztségviselői a 2010-es választási vereség és az állami támogatás megszűnése után jelezték a Magyar Fejlesztési Bank akkori vezetésének: megoldást kell találni a hitel rendezésére, a párt ugyanis fizetésképtelenné vált. Forrásaink szerint az MFB akkori tárgyalói azt közölték a szabad demokratákkal, hogy a pénzügyi szervezet nem kíván aktívan részt venni az ingatlanok értékesítésében, ez legyen az SZDSZ-esek dolga.

Pusztuló Tímár utcai pártiroda
Pusztuló Tímár utcai pártiroda
M. Schmidt János / Népszabadság

Információink szerint a III. kerületi pártirodára vonatkozóan (Tímár utca) hamar érkezett is egy érdemi ajánlat egy ingatlanfejlesztő cégtől, amely 106 milliót fizetett volna az 532 négyzetméteres épületért. Szintén érkezett konkrét ajánlat a XI. kerületi Ecsed utcai ingatlanra, amely 98 milliós vételárat tartalmazott. Ezt az értékes ingatlant korábban az SZDSZ még 48 millióért vette.

A két összeg a fennmaradó hitel közel felét fedezte volna, az MFB azonban – miután az SZDSZ képviselői jelezték nekik az ajánlatokat – visszautasította azokat, mondván, a kéttucatnyi ingatlant csak együtt, egy csomagban lehet eladni. Az SZDSZ-szel kötött hitelszerződést az MFB 2010 végén felmondta, így az ingatlanok birtokbavételével és értékesítésükkel a hitelösszeg behajtása is lehetségessé vált.

Tény ugyanakkor, hogy a végrehajtási eljárások során az ingatlanokat már csak nyomott áron és magas költségekkel lehet eladni, ez pedig egyértelmű vagyonvesztést okozhat.

Kerestük korábban az MFB-t is, hogy az ügyletek részleteiről, illetve arról kérdezzünk, miért nem engedték korábban egyenként eladni az értékesebb ingatlanokat, ezzel biztosítva a fennálló hiteltartozás fedezetét, de akkor, banktitokra hivatkozva, nem kívántak részletesebben nyilatkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.