Tönkremegy minden

Több bírósági eljárás is folyamatban van a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által bérelt állami földterületek haszonbérleti pályázatával kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, kétszer háromezer hektárnyi földet hirdetett meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

A pályázatokat elbírálták, a bérleti jogokat odaítélték. Van jó néhány gyanús nyertes, de nem az a legnagyobb baj, hogy politikai és rokoni kedvezményezettek is nyertek, hanem az, hogy tönkremegy egy európai viszonylatban is jegyzett vetőmagtermelő mintagazdaság, egy tehenészet, az önkormányzat pedig elesik a befolyó helyi adó jelentős részétől.

Tegnap délután lakossági fórumot tartottak a helyi művelődési központban arról, hogy mi lesz a várossal, ha azt a földet, amelyen a ménesbirtok négyszáz állandó munkahelyet, további közel ezer ideiglenes munkahelyet tart fenn, szociális rendszert működtet, a majorokban biztosítja a vízellátást, kihúzzák a cég alól. Több bért fizet ki évente a cég, mint amennyi a város költségvetése.

A 40-50 hektáros felosztott birtoktestek esetében nem lehet fenntartani a vetőmagkukorica-termelést, mert nemcsak a földterület döntő részét veszik el a cégtől, hanem az egyes parcellák elhelyezkedése miatt nem lehet tovább biztosítani a szükséges védőtávolságokat. Tönkremegy a 80 kilométeres öntözőfürt is, mivel legnagyobb használója, így fenntartója a Ménesbirtok Zrt. Nemcsak Mezőhegyesen, hanem számos más településen is ellehetetlenül az öntözés. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettes azt mondta: nincsenek szakmai érvek a Ménesbirtok földjének szétosztására.

Mitykó Zsolt polgármester a fórumon is a helyi közösséget fenyegető veszélyről beszélt. A bérbeadás, és majd a földek eladása véget vet nemcsak az egykori koronabirtok történetének, hanem a kisváros maradék létbiztonságának is. Ám maradt még halvány esély arra, hogy bírósági ítéletek hatására visszavonják a döntést, mivel a pályázati kiírásban kirívó szabálytalanságokat követett el az NFA.

Állami tulajdonként olyan területeket is meghirdetett, amelyek magánszemélyek birtokában vannak. Miután már a szerződést is megkötötte az NFA az új bérlőkkel, érintettként ők is járhatnak a bíróságra, ahol megpróbálják kibogozni az eljárás során elkövetett törvénytelenségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.