Így került a közétkeztetésbe a lépfenés marhahús

Tomikám, lenne itt egy kis marhahús! Egy telefonhívás kellett csak a tiszafüredi lépfenés szállítmány megvásárlásához.

 

Ábrahám Tamásnak, a tiszafüredi közétkeztetést is ellátó Füredi Hableány Bt. vezetőjének állítólag eszébe sem jutott, hogy hatósági papírokat kérjen Nagy Józseftől, a City Farm Kft tulajdonosától, amikor az azzal hívta fel: lenne itt egy kis frissen vágott marhahús, jutányos áron eladó.

– Ügyfelemet arról tájékoztatta a vállalkozás vezetője, aki köztiszteletben álló üzletember a városban, hogy a húst állatorvos is ellenőrizte, ő ezért nem kételkedett, s nem kérte el a hatósági papírokat. Ebben természetesen hibázott – mondta el lapunknak ma reggel Szabó Ottó, a Hableány Bt. jogi képviselője, a „lépfenés ügyben" gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított Ábrahám Tamás ügyvédje, aki délelőtt az ügyben sajtótájékoztatót tart Tiszafüreden.

A városból és térségéből nyolc ember került kórházba anthrax-fertőzés miatt, amit a City-Farm kócsújfalui telepén illegálisan levágott, majd kimért szarvasmarha húsa okozott. A betegeket jelenleg is a debreceni Kenézy Gyula kórházban kezelik antibiotikummal.

Az eddigi adatok szerint az állatokról feltételezhető volt, hogy betegek – vélhetően ezért is kerítettek sort a kényszervágásra – de erről a tényről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. Először a telep gondozója, s a vágást végrehajtók kerültek kórházba. Miután kiderült, hogy tüneteiket az anthrax okozhatta, a NÉBIH vizsgálatot indított, s az állat-egészségügyi diagnosztikai igazgatóság a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve vizsgálatot rendelt el, amibe az Országos Epidemiológiai Központot is bevonták.

A fertőzött állat húsából azonban nem csak a telep dolgozói és hozzátartozóik ettek: bekerült a közétkeztetésbe is.

– Ábrahám Tamás száz kiló marha színhúst vásárolt június 23-án, miután Nagy József telefonon felhívta, s vételi ajánlatot tett. Egy nappal később a húst a legszigorúbb minősítő rendszerű konyhán marharaguként dolgozták fel, s értékesítették. Hangsúlyozom: az anthrax a főzés során elpusztul, így senki nem lett beteg az ételtől. A tisztiorvosi szolgálat az elmúlt napokban minden térségbeli háziorvost végigjárt, de sem Tiszafüreden, sem Tiszaigaron, sem Abádszalókon vagy környékén senki nem jelentkezett a marharagu elfogyasztása után hasi panaszokkal, vagy a lépfene okozta bőrbetegséggel. A lappangási idő rég lejárt, így nyugodt szívvel kimondhatjuk: a nálunk készült étel nem okozott semmilyen problémát – mondta Szabó Ottó.

Kérdésünkre, hogy miért bízott meg „vakon" az ügyfele Nagy József állításában, miszerint a húst ellenőrizte hatósági állatorvos, az ügyvéd azt válaszolta: régről ismerik egymást, üzleti kapcsolatban is álltak egy időben. – Ábrahám Tamás sportszerető ember, ő alapította az országszerte jelentős sikereket elérő füredi strandfoci csapatot, s elnökhelyettese a Megye-I-ben játszó helyi futballcsapatnak is. Ez utóbbit támogatta szponzorként a City-csoport tulajdonosa, Nagy József, s innen datálódik a munkakapcsolatuk is – tette hozzá.

Felvetettük: ha egy ismeretlen jelentkezik be a közétkeztetésért felelős vállalkozásnál, nagyobb tétel frissen vágott marhahúst kínálva, attól nem ilyen „gördülékenyen" veszik át a terméket. Szabó Ottó azt felelte: ez annál is inkább így van, mert ügyfele a mostani esetet megelőzően soha nem vásárolt húst hatósági papírok nélkül, s most is csak jóhiszeműségből tette ezt.

Szerettük volna megtudni az ügyben Nagy József álláspontját, de ő tudósítónknak azt mondta: nem nyilatkozik, majd megteszik ezt a hatóságok, ha lezárták a vizsgálatot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.