galéria megtekintése

Tömegével adták le a hamis ajánlásokat, gyanúsított sehol

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Schmuck Andor pártja már megszűnt, ám a szervezet által leadott ajánlások miatt egy éve folyó nyomozás során még mindig nem hallgattak ki egyetlen gyanúsítottat sem. Pedig a Terézvárosban gyűjtött szociáldemokrata aláírások nagy része hamisnak bizonyult. Nem igényel logikai bravúrt rájönni, honnan kapták őket.

Száznegyven ajánlás biztosan hamis azok közül, amelyeket a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja adott le a VI. kerületben az önkormányzati választás előtt, húszat még vizsgálnak – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet Bangóné Borbély Ildikónak adott. A szocialista politikus tegnap a parlamentben is szóba hozta, hogy gyanújuk szerint a Fidesz–KDNP választók személyes adatait adta át Schmuck Andor pártjának, a nyomozás viszont igen komótosan halad.

A VI. kerületben a Fidesz–KDNP és a Schmuck vezette szociáldemokrata párt gyanúsan egyező ajánlásokat adott le. A többes ajánlás megengedett ugyan, de nyilvánvalóan másolásra utalt, hogy a mindkét pártot támogatók szignója a két íven eltérő volt. Az ügyben az MSZP-s Kékesi Tibor tett feljelentést, miután a választási bizottság tagjaként megállapította, hogy az aláírások még csak nem is hasonlítanak.

Schmuck Andor visszavonult a politizálástól, pártja ajánlásai után még nyomoznak
Schmuck Andor visszavonult a politizálástól, pártja ajánlásai után még nyomoznak
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

 

A BRFK kérdésünkre a még folyó nyomozás állásáról nem árult el részleteket, mindössze azt közölte: a nyomozó hatóság nagyszámú tanút hallgatott ki. Ez egybevág információnkkal, amely szerint számosan azt vallották, hogy a Fidesznek aláírtak, a szociáldemokratáknak viszont nem. Értesülésünk szerint ezt igazolták a központi nyilvántartásban megtalálható aláírásminták is.

Polt Péter válasza ugyanakkor abszurd részletek sorát tartalmazza. A főügyész azt írta: a Fidesz által leadott ajánlások között nem volt hamis. A nyomozás arról viszont még nem tárt fel „érdemi adatot”, hogy miként jutottak a szociáldemokraták birtokába a kormánypárt által összegyűjtött személyes adatok. Pedig nem kell hozzá különösebb képzelőerő. Még furcsább, hogy a nyomozás adatai szerint a Schmuck-párt ajánlásainak gyűjtéséért két ember felelt.

Egyikük azóta elhunyt, a másik „azonosítása érdekében a hatóság további nyomozási cselekmények elvégzését tervezi”. Ez azért különös, mert az ajánlásgyűjtők nevét rá kell írni az ívekre, e nélkül érvénytelenek. Kilétük így elvileg nemcsak a rendőrség, hanem a választási szervek előtt sem maradhat titokban.Más kérdés, hogy senki sem ellenőrizte, a pártok létező személyeket adtak-e meg.

Ezek után már nem olyan meglepő, hogy az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, a nyomozás határidejét pedig decemberig meghosszabbították. A Fidesz és a szociáldemokraták közötti együttműködésre nem csak az adatok másolása utal. Választásföldrajzi okokkal aligha magyarázható, hogy a Lázár utca páros oldaláról csak az egyik, páratlan oldaláról csak a másik párt gyűjtött aláírásokat. Ha ez nem lenne elég, a szociáldemokratákra háromszor annyi ajánlás érkezett, mint ahányan végül a pártra voksoltak.

Lapunk beszélt a párt VI. kerületi jelöltjeinek egyikével, aki névvel nem akart nyilatkozni, de elmondta: a gyanú alaposnak tűnik. Határozottan állította: a kampány alatt nem tudott arról, hogy bárki ajánlásokat hamisított volna számára. A választás eredményeit látva viszont már neki is az volt a benyomása, hogy a kamupártokként emlegetett szervezetek csak külső segítséggel tudták összegyűjteni a kellő számú aláírást. Cserébe azért, hogy indulásukkal segítettek megosztani a baloldali szavazatokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.