galéria megtekintése

A magyarok nem hisznek a tomboló járványnak

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Az elmúlt tíz év legerősebb influenzajárványa tombol Európában. A megbetegedéseket egy frissen mutálódott vírus, a H3N2 svájci variánsa okozza.

Az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el több kórházban
Az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el több kórházban
Vajda János / MTI

Alig találkozni klasszikus influenzával – mondta lapunknak Borsi Éva, Szeged környéki gyermekháziorvos. Inkább többnapos köhögéssel, nehezen és hosszasan kezelendő vegyes felső légúti fertőzésekkel hozzák a gyerekeiket a szülők. Borsi Éva praxisában eddig még nagyon súlyos influenzás eset nem fordult elő.

A budai körzet háziorvosa, Komáromi Zoltán rendelőjében sem volt még az idei influenzaszezonban kórházi ápolásra szoruló, de állítja: minden korábbinál több a szövődmény.Mint mondja: nagyon oda kell figyelni, mert banális vírusfertőzések válnak pillanatok alatt tüdőgyulladásos, arcüreggyulladásos esetekké. Naponta még mindig 60-80 influenzás beteg fordul meg egy átlagos háziorvosi rendelésen. Pedig az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Magyarországon ezen a héten már stagnál járvány.

 

Falus Ferenc egykori tiszti főorvos, tüdőgyógyász szerint az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben. A betegek négyötödét olyan vírus fertőzte meg idén, ami ellen sajnos nem véd a szezonális védőoltás. Az influenza egyik vírusa, a H3N1 texasi variánsa ugyanis a vakcina legyártása után váratlanul mutálódott, és ez a H3N2 svájci variáns okozott Európa-szerte megbetegedéseket. A betegek többsége 35 évnél fiatalabb, olyanok, akik sose találkoztak ezzel a vírussal, és ha kaptak is volna védőoltást, az nem védene ellene. Falus Ferenc mindezek ellenére azt állítja: aki élt a lehetőséggel, az nem hiába oltatta be magát, mert volt az idén is H1N1 és a B vírus okozta megbetegedés, azok ellen pedig védelmet nyújtott az oltás.

Más kérdés, hogy az állam által biztosított 1,3 millió térítésmentes védőoltás fele az orvosi rendelők hűtőjében maradt. Selmeczi Kamill bélapáti háziorvos mindezt annak tudta be, hogy a szokásosnál később szállította ki az ÁNTSZ az oltóanyagot, ráadásul a februárban esedékes influenzajárvány az enyhe tél miatt már novemberben-decemberben megkezdődött.

A háziorvos szerint az sem tett jót a betegek oltási hajlandóságának, hogy egyre-másra jelentek meg azok a nyilatkozatok, amelyek azt állították: már nem érdemes oltani. Így aztán még azokat a krónikus betegeket is, akik minden évben kérik a térítésmentes vakcinát, alig lehetett rábeszélni az oltásra. Hozzátette: az ő rendelőjében az oltások harmada megmaradt. Mint mondta: a háziorvosi ügyeletben viszont sorra kezel influenza ellen olyan embereket, akik azt megkaphatták volna, de nem kérték az orvosuktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.