galéria megtekintése

Tom Lantos lánya is visszaadja lovagkeresztjét

K. A.

Katrina Lantos Swett is visszaadja lovagkeresztjét: Tom Lantos lánya lapunk birtokába jutott levelében azt írja, hogy nehéz szívvel döntött úgy, hogy visszaküldi a kitüntetést, amelyet 2009-ben vehetett át Bajnai Gordontól.

Katrina Lantos Swett felidézi, hogy édesapja volt az amerikai kongresszus egyetlen tagjai, aki a Holokauszt túlélője volt, és annak ellenére, hogy mennyi „kimondhatatlan tragédiát" élt át Magyarországon, soha nem veszítette el hazája iránt érzett szeretetét. Három évtizedes kongresszusi pályája során folyamatosan kiállt a magyar érdekekeért és a magyar emberek „odaadó barátja" volt. Katrina Lantos Swett maga is igyekezett ezt a szeretetet, illetve a magyar nyelvet és kultúrát tovább adni saját gyermekeinek.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Katrina Lantos Swett a kitüntetést a Lantos Intézet létrehozásáért tett erőfeszítéseiért kapta hét évvel ezelőtt. Az elismerést Bajnai Gordon adta át neki Washingtonban. (Ez a kitüntetés nem azonos az édesapja által korábban kapott elismeréssel – a Szerk.) 

 

A levélből kiderült: azt remélte, egy nap tovább adhatja gyermekeinek a lovagkeresztet. „Sajnálom, hogy erre nem lesz lehetőségem. Ám az, hogy a kormány úgy döntött, hogy lovagkeresztet adományoz Bayer Zsoltnak, beszennyezte ezt a nemes kitüntetést. Bayer nyílt és gyűlölködő antiszemitizmusa és rasszizmusa, ilyen irányú munkássága teljességgel értéktelen és hitvány. Undorító írásaiért és megszólalásaiért megrovást érdemel, nem kitüntetést" – írja Lantos Swett. „Úgy éreztem, kénytelen vagyok csatlakozni azokhoz, akik elítélik egy Bayer Zsolthoz hasonló gyűlölettel teli xenofób szégyenteljes kitüntetését" – teszi hozzá.

Katrina Lantos Swett az amerikában bejegyzett Tom Lantos Alapítvány az emberi Jogokért és Igazságért elnöke. Levelében felidézi, édesapja mennyire büszke volt, amikor megkapta a magyar állam által civileknek adományozható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét (betegsége miatt ezt már nem vehette át személyesen - a szerk.) „Büszke és boldog nap volt. Nem feltételezem, hogy pontosan tudom, mit tenne édesapám, ha még élne. Ám abban biztos vagyok, hogy arra kérné a magyar kormányt, hogy állítsa vissza ennek a kitüntetésnek a becsületét és értékét azzal, hogy elveszi Bayertől ezt a nem megérdemelt díjat."

Teleki: Az Orbán-kormány saját magának mond ellent

Lantos Swett lépéséről lapunknak Maximillian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja a döntést. „Egyszerűen el sem tudjuk képzelni, hogy Bayer, az ismerten bigott és antiszemita hogyan kaphatott ilyen nyilvános elismerést" – mondta.

„Nagyon sokan támogattuk a jelenlegi Fidesz kormány számos, ha nem is az összes lépését. Különösen azt, hogy kijelentették, „zéró toleranciát" hirdetnek az antiszemitizmussal szemben. Ezért kérdezzük azt magunktól, hogy vajon hogyan képesek most ellent mondani maguknak és semmibe venni saját irányelvüket? Két lépést lépnek előre, majd egy nagyot hátra?"

Teleki azt is hozzátette: Bayer és a Jobbik nézetei megegyeznek egymással, és Magyarország legbecsesebb értékeit támadják azáltal, hogy egy idegengyűlölő és rasszista programot támogatnak. „Bayer Zsolt bármiféle bármiféle elismerése vagy támogatása elfogadhatatlan" mondta.

Az emberi jogok harcosa

Tom Lantos 1928-ban született Budapesten zsidó családban. A nácik munkatáborba küldték; onnan megszökve visszatért Budapestre és Raoul Wallenberg zsidómentő hálózatának tagja lett. A negyvenes évek végén vándorolt ki az Egyesült Államokba. A Demokrata Párt tagjaként 1981-től 2008-ban bekövetkezett haláláig az amerikai képviselőház tagja volt. Ő volt az egyetlen holokauszttúlélő, akit beválasztottak a kongresszusba. Élete végéig az emberi jogok elkötelezett harcosa volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.