galéria megtekintése

Tombol a „plakátredukció”: festékkel töltött tojás a tiltakozók új fegyvere

Tanárok és szülők közösen tiltakoztak az újpesti iskola udvarán elhelyezett uszító hirdetmény ellen. A demonstrálók az egész kampányt borzasztónak tartják, azt viszont elfogadhatatlannak, hogy a gyűlöletkeltés az iskola területén így megjelenjen.

Egyre erősebben érzékelhető, hogy a bevándorlók ellen uszító és a nemzeti konzultációt népszerűsítő kormányzati kampány mind többeket taszít. Néhány tanárnál és szülőnél is betelt a pohár, amikor azzal a fotóval szembesültek, ami a 444.hu-n jelent meg.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A portál egyik olvasója által készített fotón egy újpesti iskola kertje látható, a kerítés közvetlen közelében pedig óriásplakát, rajta a felirat:

 
„Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!"

A felháborodásukat kifejezni akaró pedagógusok és szülők közül néhányan hétfő estére „plakátredukció” címmel tiltakozó megmozdulást hirdettek, amelyen festékkel töltött tojásokkal dobálták meg, és tették olvashatatlanná a plakátot. Az egyik szervező a Hívatlanul elnevezésű Facebook-csoport volt, amely 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy felhívja a pedagógusok és a szülők figyelmét: „nem szabad hallgatásba menekülni, ki kell állni az esélyteremtő közoktatásért”.

Az egyik szervező a Népszabadságnak elmondta, hogy bár az egész kampányt borzasztónak tartják, azt viszont elfogadhatatlannak, hogy a gyűlöletkeltés az iskola területén így megjelenjen.

– A plakátkampány célja egyértelműen az, hogy kialakítsa a kormány számára kívánatos nemzeti hangulatot és nemzeti miheztartást.

Egy iskola udvarára kihelyezett plakát, amelynek üzenete az elutasítás, a fensőbbséges kirekesztés, megengedhetetlen.

Nyilvánvalóan jelzés- és gesztusértékű, amit most muszáj megtennünk: ahogyan a kormány visszaél a normaképző hatalmi helyzetével, ugyanúgy kell megragadnunk azt az alkalmat, hogy példaként viselkedjünk: van, amit mindenáron el kell utasítani – mondta lapunknak Ercse Kriszta kompetenciafejlesztéssel foglalkozó szakember, kétgyermekes szülő.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Világosan kell látniuk az oktatási terület felelős és értő szereplőinek, és a szülők is idetartoznak, hogy ha nem teszünk semmit, ha tűrjük, hogy a hétköznapjainkat az embertelenség és a bűnbakkeresés magától értetődően szője át, akkor a gyerekeink ezt a maguk természetességében veszik majd tudomásul. Meg kell mozdulnunk, és világosan el is magyaráznunk, hogy miért fontos a segítségnyújtás, az emberi méltóság tisztelete, a különbözőségek egyenértékűsége, az együttérzés – teszi hozzá, leszögezve: azért akarják megrongálni a plakátokat, mert már nem elég szép dolgokat mondani, hanem küzdeni kell a kártékony célok ellen.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint a tojásdobálás legfeljebb szabálysértés, a polgári engedetlenség egyik klasszikus formája. Ha bírósági eljárás során kell majd abban a kérdésben dönteni, hogy a plakátok megrongálása büntethető-e, akkor a bíró azt fogja mérlegelni, a cselekmény veszélyes-e a társadalomra. Ha nem, akkor nincs szó bűncselekményről. Az aktivisták tette pedig „remélhetőleg nem veszélyes a társadalomra” – írták a jogvédők. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.