Tocsik-hagyaték: egymilliárdos tartozás

Fél évvel halála után az állam még mindig keresi Tocsik Márta sikerdíjának egy részét, az MNV nem mond le a követelésről. Szabó Máté ombudsman állásfoglalása szerint viszont az adóhatóság jogtalanul követelte a jogásznőtől az adótartozást.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egy ügyvédi irodát bízott meg, hogy behajtsa a szerintük mára egymilliárd körüli összegre duzzadt tartozást. Ez volna a Tocsik-hagyaték, amely első körben Tocsik Márta élettársát illette volna, ám ő vélhetően nem tart igényt adósságra, hiszen az örökösök felkutatását végző közjegyző a mai napig is kutat hozzátartozók után – értesült a A Blikk.

A rendszerváltás utáni első nagy politikai botrány 1996-ban robbant ki, amikor kiderült: Tocsik Márta jogásznő az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos privatizációs ügyletekben való közvetítésért 804 milliós sikerdíjat vett fel. A büntetőeljárások 2004-ben zárultak; felmentették a jogásznőt és társait a vádak alól. A polgári perek azonban csak 2010-ben zárultak, amikor a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen bruttó 80,7 milliót ítélt meg a jogásznőnek, és azt, hogy 562,5 millió forintot és annak 1996-tól számított kamatait vissza kell fizetnie az MNV-nek.  Úgy tudjuk, annak idején a sikerdíj egy része egy ideig az elhunyt dr. Szőgyényi József ügyvédnél, majd az ő utódjánál volt ügyvédi letétbe helyezve. Ebből az adóhatóság 231 millió forintot zár alá is vett, szerintük ugyanis ennyivel tartozott nekik Tocsik.

Ám Szabó Máté ombudsman állásfoglalása szerint az adóhatóság jogtalanul követelte a jogásznőtől az adótartozást. A 2004-es felmentő büntetőperi ítéletet követően az összeget az MNV tudomása szerint Tocsik rendelkezésére is bocsátották, ám Tocsik Márta halála után kiderült, hogy semmije sem volt. – A jogerős polgári peres bírósági ítélet értelmében néhai ügyfelem nyugdíjából kezdték el vonni a visszafizetendő sikerdíjat. Ez a halálával értelemszerűen megszűnt. Hogy milyen anyagi helyzete volt ügyfelemnek, arról én nem kaptam tájékoztatást. Így azt sem tudom megmondani, hogy mi lett a sorsa a sikerdíjnak – nyilatkozta a Blikknek dr. Hidasi Gábor, Tocsik utolsó ügyvédje, aki hozzátette: egy pert Tocsik Márta is indított, amelyben neki volt követelése az állammal szemben. Ezt azonban Tocsik halála miatt már sosem fejezik be.

Az MNV-nél közölték, bár a végrehajtási eljárás félbeszakadt Tocsik halála miatt, ám nem mondanak le a követelésükről. – Az adós halála kapcsán örökösödési eljárás folyik, amely dr. Tóth Ildikó V. kerületi közjegyző előtt zajlik. Ebben az eljárásban egy általunk megbízott jogi képviselő képviseli érdekeinket – nyilatkozta a Blikknek Czifra Boglárka, az MNV PR-menedzsere, aki hozzátette: akié Tocsik Márta vagyona, az az állam adósa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.