galéria megtekintése

Tóbiás: Simicska ne játsszon a választókkal!

Ha a változáshoz civil jelöltre van szükség Veszprémben, az MSZP támogatni fogja – nyilatkozta lapunknak Tóbiás József. A szocialista pártelnök Simicska Lajosnak azt üzeni: ne játsszon öncélúan a választókkal! Az interjúban arról is beszél, az ellenzék nem sértődhet meg az elmúlt huszonöt évet bíráló tüntetőkre.

Tóbiás nem fanyalog a civilek tüntetései miatt
Tóbiás nem fanyalog a civilek tüntetései miatt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Török Gábor politológus bejelentette, hogy mégsem indul a veszprémi időközi választáson, mert úgy tűnik számára, hogy az a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti harc része lett. Szocialista jelölt azért lesz?

– Természetesen. Méghozzá olyan jelölt, aki nemcsak a hagyományos baloldali szimpatizánsok szavazatának megszerzésére képes, hanem a kormányzással valamilyen okból elégedetlen választók megszólítására is.

 

– Ez azt jelenti, hogy nem helyi szocialista politikus indul?

– Azt jelenti, hogy a lehető legszélesebb támogatói kör elérése a célunk. Nagy társadalmi elégedetlenséget látunk, ami egyértelmű üzenet: a kormány politikája ebben a formában nem folytatható. Ha a veszprémi választókerületben az a változás feltétele, hogy a helyi közösségek támogatását élvező civil jelölt kapjon lehetőséget az indulásra, akkor az MSZP ebben partner lesz.

"Nagy társadalmi elégedetlenséget látunk"
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Van ilyen jelölt?

– Folynak az egyeztetések a választókerületben, nem csupán a demokratikus ellenzéki pártok, hanem a civil szervezetek között is. Azt vállaltam, hogy legkésőbb december 15-éig döntést hozunk.

– Egy olyan jelölt máris bejelentkezett, aki a tradicionális baloldalnál szélesebb közönséget szólítana meg, s nem elégedett a kormányzással: Simicska Lajos.

– Most erre mit mondjak?

– Minek tulajdonítja, hogy Simicska meglebegtette az indulását?

– Nem szeretnék elemezni, ez Török Gábor reszortja, ő alkalmasabb erre a feladatra. Az viszont biztos, hogy ami a jobboldalon történik, mert Simicska mégiscsak oda kötődik, az paródia. Ennél azért komolyabban kellene venni egy választást. Ha valaki el akar indulni, döntse el, de öncélúan ne játszadozzon a választókkal. Annál is inkább, mert a veszprémi választásnak óriási a jelentősége, s nem csupán azért, mert lebontható a kétharmad, hanem azért is, mert az utóbbi másfél hónapban nagyot fordult a világ. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a társadalmi elégedetlenség egyre erősebb.

– Az, hogy Veszprémben dől el a kétharmad sorsa, az újpesti szocialista siker következménye. Nagyon meglepte az eredmény?

– A különbség lepett meg, amellyel győztünk. Az, hogy a választópolgárok ilyen elementáris erővel tiltakoztak a kormány politikája ellen. A tiltakozás, amely a civil világból érkezett, találkozott az újpesti választók szándékával. S az is fontos jelzés, hogy a korábbi Fidesz-szavazók nagyrészt otthon maradtak, érezhetően elbizonytalanodtak. Számunkra megerősítés, hogy bár az MSZP egyedül indult, tizennégy év után újra időközi képviselő-választást nyert.

– Nem először említi a civil mozgalmakat. Ez azt jelenti, hogy az újpesti győzelemben nagyobb szerepe van a protesthangulatnak, mint a 70 éves, KGB-kiképzésen átesett jelöltnek?

– Horváth Imre munkáját az eredmény igazolta. De nem vitatom, hogy ez a választás nem az újpesti és észak-angyalföldi választókerület belügye volt, hanem hatással volt rá mindaz, ami az országban zajlik. Nem osztom azoknak a véleményét, akik fanyalognak a civilek tüntetései után. Lehet, hogy a szónokok nem fogalmaznak mindig pontosan, de komoly szerepük van abban, hogy új témák kerültek a porondra, végül is kiszabadították a szellemet a palackból. Nem szabad megsértődni azon, hogy többen közülük az elmúlt huszonöt évvel szemben fogalmaznak meg kritikát, s az ellenzéket is le akarják váltani. A kormány is rossz úton jár, amikor ellenséget keres ezekben a mozgalmakban, és ahelyett hogy gyökeresen változtatna a politikáján, civileket minősítget. Láttunk már ilyet, s láttuk a következményeket.

"Ha valaki el akar indulni, döntse el, de öncélúan ne játszadozzon a választókkal."
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– 2006-os az emlék?

– Igen, illetve az azt követő évekből való. De említhetem 2004. december 5-ét is. A társadalmi hangulat változása azokhoz az időkhöz mérhető.

– Minősített a minap Horváth Csaba is, aki a Fővárosi Közgyűlésben a békemenethez hasonlította a BKK önállósága mellett kiálló kerékpáros-szervezeteket. Mit gondol erről?

– Minden véleményt tisztelni kell. Célokról vitázhatunk, de amit az imént mondtam, az minden politikai szereplőre érvényes.

– Újpesten tavasszal is a baloldal győzött, Veszprémben viszont 20 százalékkal nyert a Fidesz. Van, vagy kialakítható a protesthangulat ott is?

– Veszprémben is tüntettek az elmúlt hetekben, de hogy a közhangulat milyen mértékben változott meg, annak megválaszolására az ott élők illetékesek. Abban viszont biztos vagyok, hogy csökkent a két politikai tábor népszerűsége között a különbség, s a választásig még három hónap hátra van.

– A Tárki mérése szerint a teljes népességben 12 százalékkal csökkent a kormánypárt népszerűsége, az MSZP támogatottsága viszont változatlan. Vagyis az elégedetlenségből egyelőre nem profitál az ellenzék.

– Az elégedetlenség az utóbbi négy évben is létezett, de az ellenzéki pártok nem találták meg a módját, miként lehet ezt hitelesen és eredményesen képviselni. Ez a kihívás változatlanul aktuális. Először is el kell mondanunk azoknak, akik ma talán még nem látják, hogy mi vár az országra 2015-ben. A kormány lényegében felszámolja a szociális ellátórendszert, a munkanélküliek ellátását, csökkenti a gimnáziumok számát, elveszi a maradék magánnyugdíjvagyont, csökken a munkahelyek száma, és tovább növekszik a szegénység.

– Úgy fest, az ellenzék a kétharmadról szóló népszavazássá teszi a veszprémi választást. Ha ilyen tétnél mégis a Fidesz nyer, az azt jelenti majd, hogy nincs elégedetlenség?

– Nem, az azt jelentené, hogy a különböző társadalmi csoportok elégedetlensége még nem ért össze. De biztos vagyok benne, hogy ez is bekövetkezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.