galéria megtekintése

Az MSZP bevállal egy kisebb rendszerváltást

4 komment


Bita Dániel

A három legfontosabb posztra nem volt verseny az MSZP-n belül, mégsem maradt meglepetés nélkül a nagypárti létet a helyszínen is érezhetően elvesztett párt kongresszusán. Tóbiás József próbálhatja meg a párt felépítési a tavaszi kudarcok után. Most először nincs budapesti az öt legfontosabb poszton, és a Mesterházy Attila által összerakott frakció is vereséget szenvedett.

Tóbiás köszöni a bizalmat
Tóbiás köszöni a bizalmat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Őszinte, tisztességes baloldali ember – ezt mondta utódjáról, Tóbiás Józsefről az MSZP leköszönő elnöke, Mesterházy Attila. Az ő beszédével kezdődött az MSZP zárt kongresszusa a SYMA-csarnokban. Mesterházy arról beszélt: az MSZP az egyetlen baloldali párt, és – mint azt már a választmánytól elköszönve megígérte – továbbra is azért fog dolgozni, hogy a párt önálló maradjon és megerősödjön.

A választmány vezetéséért újrainduló Botka László pedig azt mondta beszámolójában: a szocialisták nemcsak a választásokat vesztették el, hanem egy kicsit önmagukat is, ezért újra el kell hitetni az emberekkel, azért dolgoznak, hogy nekik jobb legyen.

 

Ezután következtek a szavazások a legfontosabb tisztségekről, amelyek egyikéért sem volt verseny. Az elnökre a nagyjából 330 küldött közül 293-an szavaztak, nyolc kivételével mindenki érvényesen, és közülük 263-an támogatták Tóbiást, ez a leadott voksok 92 százaléka.

Tóbiás szerint távol kell tartaniuk magukat a szélkakas-politikától, tisztességes programra van szükség, hirtelen kanyarok és ötletparádé nélküli építkezésre

Botkát a szavazatok 94 százalékával választották a választmány elnökévé, míg az agrárpolitikus Gőgös Zoltánt ugyanilyen aránnyal elnökhelyettessé. Az országos etikai és egyeztető bizottságot továbbra is Bárándy Gergely vezetheti (Steiner Pált előzte meg), míg az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa élére Legény Zsolt országgyűlési képviselő került.

A programbeszédek után, immár valódi versenyben alelnökké választották Ujhelyi Istvánt. Az EP-képviselőt 71 százalék támogatta, ez a legtöbb az öt jelölt közül. Szintén megválasztották Márton Rolandot, a párt székesfehérvári elnökét, a választmány elnökhelyettesét. Harmadikként szakította át a célszalagot Lukács Zoltán. Tóth Csaba zuglói pártelnök és Kovács László ezzel lemaradt az alelnöki helyekről.

Több küldött azt mondta lapunknak, világos jelzés, hogy Tóth Csaba, a budapestiek jelöltje az előzetes várakozással szemben nem kapott elég szavazatot az alelnöki tisztségre, annak ellenére sem, hogy áprilisban egyéni parlamenti mandátumot szerzett Zuglóban. Emlékezetes, hogy az EP-választáson az Együtt-PM és a DK is megelőzte a szocialistákat a fővárosban, ráadásul az ellenzéki tárgyalások sem haladnak jól az önkormányzati választás előtt. Tóth egyébként Horváth Csabát váltotta volna alelnökként, így azonban egyetlen fővárosi politikus sem lesz az MSZP legszűkebb vezetésében.

További posztok, fontos üzenetek

Estére megválasztották az elnökség tagjait is. A névsort látva egyértelmű a pártvezetés megújításának szándéka és az elégedetlenség az eddigiekkel: a távozó elnökség egyetlen tagja sem került be a testületbe, sőt egyetlen parlamenti képviselő sem.

A legtöbb szavazatot Tüttő Kata fővárosi frakcióvezető-helyettes kapta, utána Komjáthi Imre, a közmunkás-szakszervezet társelnöke és a fiatal Bárány Balázs következett (27 évesen ő lesz a legfiatalabb az elnökségben). Bejutott még a nőtagozatot vezető Gurmai Zita korábbi EP-képviselő, Laskovics Diána kecskeméti alelnök és a XV. kerületi Móricz Eszter, Nemény András Vas megyei pártelnök (ő országgyűlési képviselő volt az előző ciklusban), valamint még két fiatal, 35 év alatti politikus: Beke Károly és Magyar András. A távozó elnökségből többen visszaléptek a szavazás előtt, így Gúr Nándor alelnök és Demeter Márta parlamenti képviselő. Nem indult végül Kunhalmi Ágnes sem, aki budapesti elnökként az országos elnökségi ülések állandó meghívottja lesz. Eredménytelenül próbálkozott viszont az elnökségbe jutással Kovács László, Braun Róbert marketingstratéga, a Deák-kör tagja, aki korábban Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc majd Mesterházy Attila tanácsadója is volt, és a XIII. kerületi Hiszékeny Dezső.

Lesznek tehát új arcok a párt élvonalában, sőt a kongresszus előtt aktivizálódó Deák-kör reménye, a frakciótagok háttérbe szorítása is teljesült.

A küldöttek egyike arról beszélt lapunknak: az elnökség több tagja még a párttagok előtt is szinte ismeretlen, bizonyítaniuk kell. Szerinte azonban fontos üzenet, hogy nem visszarendeződés történt, az alig ismert politikusokból álló, sokat bírált Mesterházy-féle elnökséget nem régi motorosok, hanem újak váltják, akik bizonyíthatják rátermettségüket, ami elődeiknek - bár megkapták a lehetőséget - nem igazán sikerült. Az új elnökségi tagok egyike ugyanakkor azt mondta lapunknak, különbség, hogy két éve szinte kész lista volt a vezetők által támogatott elnökségi tagokról, most viszont nagy verseny, több mint kétszeres túljelentkezés, és mindenkinél volt olyan teljesítmény (akár kampánybeli munka, akár szakértői), amit el lehetett ismerni. Szerinte fontos, hogy karakteresen baloldali elnökség jön létre, olyan, amelyben helye van Komjáthi Imrének is, egy hatgyermekes borsodi melósnak, aki az éhségmeneteket szervezte.

Tóbiás megválasztása után arról beszélt: olyan MSZP-t kell építeni, amely már ellenzékből megpróbálja jobbá tenni Magyarországot, egy szolidáris és demokratikus ország ígéretét hordozza. Ellenzékben is meg kell mutatni – folytatta –, hogy léteznek baloldali értékek: szabadság, egyenlőség és szolidaritás.

Nem szivárványkoalíció

Hogy az MSZP képes-e erre? Tóbiás szerint az elmúlt hetek párton belüli útkeresése azt mutatja, hogy igen, mert a viták nem öncélúak, befelé fordulók voltak, hanem az országról és az elesettek sorsáról szóltak.

Érkeznek a küldöttek az MSZP kongresszusára
Érkeznek a küldöttek az MSZP kongresszusára
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nyilvánosságnak szánt, alig több mint tízperces beszédében legtöbbet arról beszélt: erős baloldalt, de legfőképpen erős Magyarországot szeretnének. Szemben a kormányoldallal, amely csak erős Fideszt akar, és nem érdeke, hogy az ország – az ellenzék, a civil társadalom és a média – is erős legyen.

Tóbiás hangsúlyozta: legfontosabb politikai céljuk a jog- és a létbiztonság, az egyenlőség eszméjén alapuló tömegdemokrácia, és mindehhez a társadalmi béke megteremtése. Az új pártelnök szerint ugyanis nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül, mert azok emberi jogai is sérülnek, akik éhesen fekszenek le. Mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz, minél kevésbé van egyenlőség, annál gyengébb az ország – hangoztatta.

Az Albert Schweitzert és Milton Friedman Nobel-díjas közgazdászt is idéző, de Ferenc pápára is hivatkozó Tóbiás beszélt egy bizonytalan tartalmú új társadalmi szerződésről is, amelynek az egyenlőségből kell táplálkoznia, része a szabadság, amit vissza kell szerezni, a hazafiság és a szolidaritás.

Tóbiás szerint arra kapott mandátumot, hogy erős szocialista pártot építsen. „Ezen fogok dolgozni. Nem fogom méricskélni, hogy egy kis szabadelvű, netán mérsékeltnek mondott jobboldali vagy épp rendpárti összetevő kell-e egyesek szerint a sikerhez. Mi baloldali pártot építünk, nem szivárványkoalíciót” – ha volt lényeges mondat a beszédben, ez volt az.

Tóbiás szerint távol kell tartaniuk magukat a szélkakas-politikától, tisztességes baloldali programra van szükség, hirtelen kanyarok és ötletparádé nélküli építkezésre. A baloldal lehet elég erős ahhoz, hogy segítse legyőzni Orbán Viktor rendszerét – jelentette ki.

A képviselői irodaház előtt áruló fedélnélküli elkísérte a szocialistákat a kongresszusra
A képviselői irodaház előtt áruló fedélnélküli elkísérte a szocialistákat a kongresszusra
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ebből következik, amire információnk szerint Tóbiás még megválasztása előtt, zárt körben utalt. Vagyis hogy nem adottak a feltételei annak, hogy az MSZP egyedül a Fidesz váltópártja legyen.

Ez a hangulat, a nagypárti lét vége mindenesetre az óvatosan bizakodó beszédek ellenére jól érezhető volt a helyszínen. Feltűnően kevés a résztvevő, az újságírókat alig negyedórára engedték be. Sajátos hangulatot kölcsönzött a rendezvénynek az is, hogy Sütő Kálmán, aki a Képviselői Irodaház előtt szokta árulni a Fedél nélkült, és froclizni a fideszes képviselőket, most azzal fogadta az újságírókat és az érkező küldötteket: úgy tudja, senki sem akar az MSZP elnöke lenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.