Tóbiás: "A hétköznapok biztonsága jelenti a valódi demokráciát"

Egy szabad, demokratikus, biztonságos Magyarország megteremtése volt az 1956-os forradalom és szabadságharc célja - mondta Tóbiás József, az MSZP-frakció megbízott vezetője hétfőn Budapesten újságíróknak a Vértanúk terén, Nagy Imre halálának és újratemetésének évfordulóján.
A politikus - miután pártja nevében munkatársaival koszorút helyezett el az egykori miniszterelnök szobránál - azt mondta, az 1956-os forradalom célja a jogállam, a szabadság, a biztonság és a szociális biztonság megteremtése volt. Mindezek máig aktuálisak - tette hozzá.

Tóbiás József szerint akkor lehet valódi demokrácia az országban, ha az itt élő emberek is úgy érzik, hogy a hétköznapok biztonsága számukra is megadatik.

Tóbiás József, az MSZP-frakció megbízott vezetője koszorút helyez el Nagy Imre szobránál

MTI Fotó: Kovács Attila

Az ellenzéki képviselő szerint 2014-ben fel kell tenni azt a kérdést, hogy miként teljesült 1956 szellemisége és 1989 rendszerváltása. Beszélhetünk-e jogállamról, demokráciáról, szociális biztonságról? Beszélhetünk-e létbiztonságról, amelynek megteremtéséért 1956 hősei mártírhalált haltak? - sorolta kérdéseit.

Tóbiás József közleményben is megemlékezett az évfordulóról. Azt írta, hogy 1956 és 1989 nemes céljai részlegesen teljesedtek csak ki, sok sikerrel, de sok kudarccal is 2010-ig, amikor "jött egy hatalom, amely felszámolta a '89-es rendszerváltás, az ötvenhatos örökség minden csodálatos erényét, esélyt adó keretrendszerét".

"A 2010-ben jött urak, nem tankkal, de hatalmukkal visszaélve tiporták el a magyarok által '56-ban követelt és '89-ben megvalósult jogbiztonságot, demokráciát, a kisebbségek véleményét tiszteletben tartó többségi kultúrát. Végképp szakítottak a szociális igazságosság ígéretével és honfitársaink szükségben szenvedő, bővülő hányadát nem felemelni, hanem eltüntetni, ignorálni kívánják". Soha ilyen messze nem volt az ország 1956 és 1989 nemes céljaitól, mint Orbán négy éve után - fogalmazott az MSZP-frakció megbízott vezetője.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.