galéria megtekintése

Tóbi beköltözne a pártházba

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 03. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Kevés az ellenérv (és az alternatíva), a szocialisták készek kiegyezni Tóbiás József személyében. Az MSZP lehetséges nyolcadik elnökét segítheti, hogy nem vállalt kormányzati feladatot az elmúltnyolcévben, és képes megtalálni a hangot a párton belüli különböző csoportokkal és a politikai partnerekkel egyaránt.

Tóbiás a feladatra jelentkezik
Tóbiás a feladatra jelentkezik
Kurucz Árpád / Népszabadság

Sosem volt rivaldafényben Tóbiás József, aki jelenleg a legesélyesebb – sőt könnyen lehet, hogy az egyetlen – jelölt az MSZP vezetésére. Negyvennégy éves, 1998-ban – amikor országgyűlési képviselő lett – lépett be a szocialista pártba, hét évvel azután, hogy egyik alapítója volt a Baloldali Ifjúsági Társulásnak.

1997-től a BIT, majd átalakulása után 2002-ig a Fiatal Baloldal elnöke volt, 2000 és 2004 között elnökségi tag az MSZP-ben, a második két évben pártigazgató.

 

Azon kevés első vagy másodvonalbeli szocialista egyike, aki nem töltött be kormányzati pozíciót a gyakorta átalakított MSZP–SZDSZ-koalíciós kabinetekben, inkább a pártot vagy a parlamenti frakció működését szervezte. Ezt most a javára írják: nem mondható rá, hogy abban a nyolc évben miniszter, államtitkár, kormánybiztos vagy Gyurcsány Ferenc embere lett volna.

Olyannyira, hogy Gyurcsány 2004-es hatalomra jutásától 2008-ig párttisztsége sem volt, akkor frakcióigazgatóként tevékenykedett. Árulkodó, hogy 2010-ben ennek ellenére alig jutott be az Országgyűlésbe: 36. volt a pártlistán, onnan lépett előre négy év alatt a harmadikká.

Dicsérik fegyelmezettségét, és amiért nem taktikázott, amikor megkérdezték, vállalná-e az elnöki posztot

A szocialistákat a 2010-es vereség óta a negyvenes generáció vezeti. E korosztály nagy része – Tóbiáson kívül Botka László választmányi elnök, a most Brüsszelbe távozó, de átmeneti elnökjelöltként szóba került Ujhelyi István, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Nyakó István és Török Zsolt korábbi szóvivő – a kilencvenes évek elején a BIT-ben, Kiss Péter mellett szocializálódott, míg a velük nagyjából egyidős Mesterházy Attila, a fővárosi Horváth Csaba és Molnár Zsolt később, az ezredforduló környékén vagy után érkezett meg az MSZP-be.

Az előbbi, több mint húsz éve politizáló csapat tekintélyes alakja Tóbiás, akire pártügyekben leginkább hallgatnak. Nem véletlen, hogy Mesterházy is számított rá, noha azok közé tartozott, akik a pártelnök támogatásától függetlenül is jelentős figurának számítottak.

Az MSZP idei választási listáján már ő következett Mesterházy és Botka után, igaz, az összefogás miatt ez végül csak hetedik helyet ért. Az utóbbi években Mesterházy első helyettese volt a képviselőcsoportban, a napi ügyeket ő vitte. Régóta jó viszonyt ápol Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével, aki Mesterházyt is respektálta, és bár Schiffer a pártok közötti összefogást mindig elutasította, frakciószinten hajlandó volt együttműködni a szocialistákkal.

Abban minden pártbeli megkérdezett egyetértett, hogy ha elnökké választják, „Tóbi” – ahogy mindenki nevezi – „beköltözik a pártházba”, mindent a pártépítésnek rendel alá.

Pillanatkép a múltból: Tóbiás mentora, Kiss Péter társaságában
Pillanatkép a múltból: Tóbiás mentora, Kiss Péter társaságában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Dicsérik fegyelmezettségét (nem nyilatkozott, amióta elnökjelöltként emlegetik, először mindent házon belül akar tisztázni), és amiért nem taktikázott, amikor megkérdezték, vállalná-e az elnöki posztot, hanem jelezte, ha kell, ő csinálni fogja, vannak ötletei.

A javára írják, hogy aktív volt a kampányban, részt vett a választási program kidolgozásában is, és bár nem kimondottan ideologikus alkat, jó a kapcsolata az MSZP-közeli értelmiséggel. Sőt a pártban olykor lesajnált „öregek” nagy részével is.

Ellenérvet alig hallani. Leginkább azt hozzák fel, hogy a személyes választási sikerek elkerülték, ötször jutott be a parlamentbe, de mindig listáról. 2002-ben és 2006-ban, amikor győzött a baloldal, a jobbosnak számító nagykőrösi körzetben indult és veszített, míg 2010-ben az MSZP akkori támogatottsága mellett esélye sem volt Érden.

A szocialisták leszerepeltek az idei EP-választáson Pest megyében, ahol ő a pártelnök: nemcsak a Jobbik, hanem a Demokratikus Koalíció is megelőzte őket.

Emiatt azonban nem kérdőjelezik meg rátermettségét, sőt ahogy tegnap megírtuk, a párt átvételétől továbbra is ódzkodó, a választmány élén maradni szándékozó Botka is alkalmasnak tartja a feladatra. Ez pedig szinte biztossá teszi, hogy Tóbiás József lesz az MSZP nyolcadik elnöke július közepén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.