Többszáz hajléktalant vegzáltak eddig a hatóságok

Az önkormányzati választások idején - és a Kúria döntése után - ugrott meg a fedél nélkül élők ellen indított eljárások száma.

Legkevesebb 300 alkalommal indult szabálysértési eljárás fedél nélkül élő emberek ellen az elmúlt egy évben - derül ki az A Város Mindenkié (AVM) csoport által közzétett statisztikákból.

Soha nem lesz nyugtuk?
Soha nem lesz nyugtuk?
Teknős Miklós / Népszabadság

Az AVM közérdekű adatigényléssel fordult az állami szervekhez, hogy kiderítse, mennyire elterjedt gyakorlat a hajléktalanok vegzálása  "életvitelszerű közterületen tartózkodás" miatt, ami tavaly október közepe óta ismét szabálysértésnek minősül.

A hivatalos adatokból kiderül, hogy a Tarlós-féle rendelet tavalyi bevezetése utá a tiltó szabályt alig alkalmazták a hatóságok; pontosabban nagyjából havi húsz eset jutott egy hónapra. A megindított eljárások száma éppen most októberben ugrott meg - az önkormányzati választások idején -, ráadásul a sokszorosára: október 1-31. között egyedül a XI. kerületi hivatal 117 eljárást indított fedél nélkül élőkkel szemben, többet, mint az előző fél évben összesen.

Emlékeztetőül: a Kúria szeptemberben törvénysértőnek minősítette a fővárosi hajléktalanrendelet egyik pontját, így a védett területekről (Budai Vár, óbudai Fő tér és környéke, Római part, Belváros, Operaház környéke, Városliget, Normafa, Margitsziget, Népliget) mostantól nem lehet kiebrudalni a fedél nélkül élőket. Ugyanakkor a Kúria nem talált kivetnivalót abban a szabályban, aminek köszönhetően a 34 fővárosi aluljáróból is kiűzhetik a hontalanokat, márpedig ez utóbbi szabály alapján indíthatták az eljások nagy részét.

Vagyis a Kúria döntésétől függetlenül továbbra is tilos köztéren életvitelszerűen tartózkodni Budapest jelentős részén.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.