Több mint száz fővel nőhet az afganisztáni magyar misszió létszáma

Új repülőgépekre, helikopterekre és páncélozott járművekre is szükség lenne a honvédség képességeinek további fejlesztéséhez - egyebek mellett erről beszélt a honvédelmi miniszter a hadsereg vezetői értekezletén.

Folytatjuk, sőt bővítjük a válságkezelő műveletben való részvételünket - jelentette be Szekeres Imre védelmi miniszter a honvédség keddi, feladatszabó vezetői értekezletén. Néhány hónapon belül nő az afganisztáni magyar kontingens létszáma: egy új, negyvenfős szakasz a közelgő parlamenti választások biztonságának megteremtésében vállal majd szerepet.

Az év második felében további 100-130 katonát vezényelnek majd Afganisztánba. Ez egy további Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport működtetéséhez, illetve a kabuli repülőtér irányításának ismételt ellátásához szükséges. Tavaly, együttműködve az Egyesült Államok haderejével, már létrehoztak egy ilyen csoportot Baghlan tartományban, ahol a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport teljesít szolgálatot.

A miniszter az elmúlt négy esztendő legjelentősebb fejlesztései között említette a JAS-39 GRIPEN repülőgépek hadrendbe állítását, valamint a NATO Nehéz Légiszállító Ezred Pápára települését, ahol három C-17-es típusú repülőgép üzemel. A honvédség az utóbbi néhány évben hatszáz korszerű tehergépkocsit vásárolt, korszerűsítették a híradórendszert, modernizálták a katonák egyéni felszerelését és fegyverzetét.

A következő időszak feladata a miniszter szerint, hogy fejlesszék a szárazföldi erők „telepíthetőségét", vagyis azt a képességet, hogy a rendelkezésre álló erőket bárhol bevethessék. Ennek érdekében bővíteni kell a szállítókapacitást, folytatni kell a páncélozott járművek korszerűsítését, s a tervek között szerepel, hogy további könnyű páncélozott terepjárókat vásárolnak.

Szekeres elmondta, hogy a légierő fejlesztése érdekében kiképző gépeket kell beszerezni - esetleg bérelni -, a Mi-17-es szállítóhelikoptereket és a Mi-24-es harci helikoptereket pedig fel kívánják újítani. A miniszter szükségesnek tartja új helikopterek vásárlását, illetve a több mint negyven éve tervezett An-26-os szállítógépek cseréjét is. A felvázolt elképzelések megvalósítása százmilliárdos nagyságrendű kiadást jelentene.

A közelgő kormányváltásról Szekeres nem beszélt, de azt hangsúlyozta: a honvédelem fejlesztését az elmúlt négy év során a konszenzus jellemezte. Ez tehát valóban nemzeti ügy, és a parlamenti pártok a ciklus teljes időszakában egységesen támogatták a kormány által előterjesztett javaslatokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.