Több mint ezer független polgármesterjelölt országszerte

Több mint ezer polgármesterjelölt indul függetlenként országszerte az eddigi összesítés szerint, a megyék közül a legtöbben Baranya, míg a legkevesebben Csongrád megyében mérettetik meg magukat függetlenként október 3-án; előbbiben 152-en, utóbbiban mindössze 14-en.

Budapesten egyelőre egy független polgármesterjelöltet sem vettek nyilvántartásba. Az Országos Választási Iroda internetes oldalán közzétett szombati adatok szerint a 3176 magyarországi településen eddig összesen 1213-an vetették magukat nyilvántartásba, nagy többségük, 84 százalékuk (1023) függetlenként indul.

A legtöbb, 163 polgármesterjelölt (független és szervezetek által támogatott együtt) ugyancsak Baranya megyéből került ki eddig, ám a legkevesebben nem Csongrádban, hanem Komárom-Esztergom megyében jelentkeztek, összesen 19-en. A jelöltállítás határideje péntek délután négy órakor jár le, ajánlószelvényt is csak eddig az időpontig lehet gyűjteni.

A jogszabály szerint polgármesterjelölt az lehet, akit a 10000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább három százaléka, a 10000 lakost meghaladó, de 100000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak 2 százaléka (de legalább 300 választópolgár), míg a 100000-nél több lakosú település esetén a választópolgárok 1 százaléka (de legalább 2000 választópolgár) ajánl.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.