Több ezer diák maradt ebéd nélkül Pest megyében

Felfüggesztették a közétkeztetést a Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott 18 közoktatási intézményben, így bizonytalan ideig csaknem háromezer tanuló nem jut ebédhez. Az ok: az önkormányzat komoly adósságot halmozott fel.

Mától a szolgáltató egyoldalú döntése nyomán határozatlan időre felfüggesztették a közétkeztetési szolgáltatásokat a Pest Megyei Önkormányzat közoktatási intézményeiben. Erről, s a várható lépésekről az önkormányzat tájékoztatta az intézményvezetőket, ezzel együtt megkezdte a tárgyalásokat a szolgáltatóval a helyzet rendezésére. A szüneteltetés egyelőre nem érinti a bentlakásos oktatási intézményeket, valamint a szociális otthonokat. A befizetett étkezési díjakat az érintetteknek jóváírják.

Az érintett intézmények száma 18, melyekben összesen 2872 diák tanul. Ők egyelőre nem jutnak ebédhez, mivel Pest megye a szolgáltatónál jelentős tartozást halmozott fel tavaly. Ennek oka, hogy az államtól érkező, valamint az illetékbevételei messze elmaradtak a kötelezően előírt feladataival kapcsolatban keletkező kiadásaitól. Jóllehet az önkormányzat bízik a második negyedév végére ígért kormányzati segítségben, ugyanakkor tényszerűen megállapítható, hogy a közétkeztetést nem sikerült fenntartania a várt segítségig - tájékoztatta lapunkat a megyei sajtóiroda.

Az önkormányzat a fennálló tartozás rendezésére januárban és februárban 83 millió forintot utalt át a szolgáltatónak, valamint további biztosítékot vállalt. A januári étkeztetés mintegy 154 millió forintnyi szolgáltatási díját azonban a március 2-ai határnapig nem rendezte. A szolgáltató, a vállalkozás ellehetetlenülésére hivatkozva, szerda délután közölte az önkormányzattal, hogy a közétkeztetést március 3-tól szünetelteti.

Eszerint olyan esemény következett be, amely az ellátás, jelen esetben a közoktatási, folyamatosságát és a szolgáltatás minőségét érdemben veszélyezteti, az érintett diákoknak, pedagógusoknak és intézményi dolgozóknak, valamint családtagjaiknak pedig jelentős problémát, kellemetlenséget és érdeksérelmet okoz.

Mivel a Pest Megyei Önkormányzat felelős a területi ellátásért a fenntartott intézményekben, vagy a más módon megszervezett ellátás folyamatosságáért, ezért közleményében minden érintettől bocsánatot kér. Egyúttal hozzáteszi: mindent megtesz a helyzet mihamarabbi megnyugtató rendezése érdekében, az esetleges változásokról folyamatosan tájékoztatni fogja az érintetteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.