galéria megtekintése

Magától nem sajnálja: több százmilliós sikerdíj

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 18. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Több százmillió forint sikerdíjat fizet saját cégének a józsefvárosi önkormányzat. A cég szerint ez nem sok, főként, ha a közüzemi számlák utáni bevételt is ideszámítjuk. Kocsis Máté polgármester pedig úgy véli, az ellenzék „csak a mikrót nézi, nem a makrót”.

– Tudom, hogy ezzel gyakorlatilag az egyik zsebünkből a másikba tesszük át a pénzt, lévén a Kisfalu Kft. a józsefvárosi önkormányzat saját cége, de ezeket a 25-30 százalékos sikerdíjakat akkor is egy picit soknak találom – vetette fel Jakabfy Tamás, az LMP helyi képviselője a VIII. kerületi képviselő-testület költségvetési vitájában.

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadásából befolyó 500 millió forintos bevétel után ugyanis 155 millió forint sikerdíjat számláz az önkormányzat a százszázalékos tulajdonában lévő Kisfalu Vagyongazdálkodó Kft.-nek. A helyiségbérletekből tervezett 705 milliós bevétel után pedig 110 milliót. Az idei költségvetési rendeletből az is kiderül, hogy a cég más jogcímen is (lakás- és helyiségértékesítés, árverések) kap sikerdíjat. Mindennel együtt az önkormányzat 373 millió forint sikerdíjat számláz ki a saját cégének.

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Kocsis Máté (Fidesz) polgármester szerint a képviselő „már megint nem a makrót nézi, hanem csak a mikrót. Az önök által bírált kétharmad azért azt mégiscsak elérte, hogy nincs infláció, sőt defláció van (...), tehát sok olyan gazdasági mutató van, amely könnyíti a költségvetésünk tervezését.” A részletek megválaszolását Kocsis a többiekre hagyta. A vitában elsőként Danada-Rimán Edina jegyző kért szót, aki kiemelte, hogy az önkormányzati cégek működési költségeit a jövőben is csökkenteni szándékoznak. Kovács Ottó, a Kisfalu Kft. igazgatója arra világított rá, hogy a lakások és helyiségek árveréséből 180 plusz 80 millió folyik be a Jakabfy által mondott 180 plusz 50 helyett. S így, ugye, mindjárt kedvezőbb az arány. Majd hozzátette, hogy a sikerdíjszámításnál arról sem szabad megfeledkezni, hogy „milyen bevételek keletkeznek víz-csatorna, szemétszállítás-, fűtés- és egyéb bevételek befolyásából, ennek összege 1,7 milliárd, amihez még hozzátehetjük két iskola bérleti díját is, így 1,8 milliárd forint összességében”.

A sikerdíjat nem összesítette, így megtesszük helyette: ez 2015-ben 373 millió forint. A versenyszférában természetesen előfordul 10–30 százalékos sikerdíj, de az állami-önkormányzati szektorban Tocsik Márta elhíresült ügylete óta erre nemigen volt példa. (Tocsiknak összesen 804 millió forintot fizetett ki az ÁPV Rt. azért, hogy a vele perben álló mintegy félszáz önkormányzat a privatizált állami vállalatok belterületi földjei után járó követeléseit lealkudja. Tocsik sikerdíja a tiszta megtakarítás tíz százaléka volt.)

Jakabfy úgy véli, hogy a Kisfalu Kft. üzletmenete elég jól tervezhető, így ebben az esetben is bőven elég lenne egy tízszázalékos sikerdíj. Csakhogy a lakásbérbeadásnál 31 százalékos, a helyiség-bérbeadásnál pedig 16 százalékos a józsefvárosi sikerdíj. Ha a sikerdíjakat a továbbszámlázott közüzemi díjakra is kivetítjük, akkor valamivel több, mint 20 százalék jön ki.

A kérdés az, miért van szüksége erre a szokatlan megoldásra a józsefvárosi önkormányzatnak. Megkérdeztük a Kisfalu Kft.-t, mire költik a sikerdíjat. A cég írásos válaszában az áll: a kft. „a bevételt a működésével, a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásai és költségei fedezésére használja fel”.

Homályos Fradi-számlák

Józsefváros önkormányzata 2010 óta évi 20 millió forinttal támogatja a Ferencváros női kézilabdacsapatát. Cserébe a Fradi vállalta, hogy kerületi iskolásoknak tart foglalkozásokat. Jakabfy Tamás (LMP) már két éve felvetette, hogy túlságosan laza az elszámoltatás, de leszavazták. A képviselő az idén ismét utánanézett, és többek között a következőkre bukkant: néhány számla a szerződés előtti teljesítéshez kötődik, több esetben hibás a bérelszámolás, fénymásolatokat bélyegeztek le stb. A képviselő a támogatási összeg 22,6 százalékát érintő szabálytalanságok miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.