galéria megtekintése

Több száz Pilz Olivér és Pukli István fogja újrakezdeni a tanártiltakozást

28 komment


Doros Judit

Nyáron több százan csatlakoztak a Tanítanék Mozgalomhoz, amely októbertől újra akciózik – nyilatkozta a Népszabadságnak interjújában Pilz Olivér, a mozgalom egyik alapítója. Nyitottságot a nyáron sem tapasztaltak, az Orbán-kormány hat-nyolc hét alatt akar lezavarni egy olyan változást, amelyhez hat-hét évre lenne szükség.

– Nemsokára kezdődik a tanév. Hány fős a „forradalmi csapatuk”?

– Ha azokra az aktivistákra gondol, akik az elkövetkező hónapokban névvel és arccal is vállalják majd a megmozdulások szervezését, akkor azt kell mondanom: több százan jelentkeztek az elmúlt hetekben. Persze az majd a gyakorlatban derül ki, hogy közülük kik lesznek a hadra foghatóak, s kik maradnak meg háttéremberként.

– Már szeptemberben lesznek újabb megmozdulások?

– Felvetődött egy ilyen forgatókönyv is, de látván a kormány október másodikára kihegyezett folyamatos nyomulását népszavazási ügyben – lám, még az olimpia idejére sem hagyják abba a propagandát, sőt felerősítették azt –, talán okosabb, ha októberre toljuk el az első akciókat. Nem szeretnénk, ha a „migránsozás” túlharsogná az oktatás ügyét.

 

– Némi álidealizmussal kérdezem: az elmúlt két hónapban tett bármilyen gesztust az oktatási tárca a követeléseikkel kapcsolatban?

– Realista a válasz: nem. Sőt. Három hét múlva kezdődik az iskola, és semmi jel nem mutat arra, hogy a kormány elállna a szakgimnáziumok tanterveinek és érettségijének szeptember elsejével induló átalakításától. Nem tudjuk, mik lesznek az érettségi követelmények, nincsenek kerettantervek, óraszámok, tankönyvek.

– Akkor csak a tanárokra számíthatunk.

– Viccesnek tűnik, de még ez sem annyira biztos. A szakma teljes tiltakozása ellenére bevezetik a szakgimnáziumokban az úgynevezett természettudományos tárgyakat, a fizika, biológia, földrajz és kémia egyfajta különös egyvelegét. Csakhogy jelenleg nincsenek a „piacon” olyan pedagógusok, akik egy személyben képesek mind a négy tantárgyat megfelelő színvonalon tanítani, mert eddig sehol sem képeztek fizika–biológia–földrajz–kémia szakos tanárt. Ha egy ilyen formációt kitalál a kormány, mögé kéne állítani a tanárképzést is. Mire beindítják a kurzust, s kikerül az első ilyen pedagógus, az úgy nagyjából hat-hét év. Ehelyett ők hat-nyolc hét alatt akarják „lezavarni” a változást.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ígértek tananyagcsökkentést is.

– Persze, ennek kidolgozását pedig a januárban megszűnő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetre bízták – el lehet képzelni, milyen lelkesedéssel vetik bele magukat a feladatba a hátralévő négy hónapban. A tananyagcsökkentést a jelenlegi hatalom úgy képzeli el, hogy innen is, onnan is „kihuzigálnak” egy-egy részegységet. Miközben mi következetesen azt hangoztatjuk, hogy teljes struktúraváltásra, nem pedig toldozgatásra-foldozgatásra van szükség. Korszerű ismereteket kell átadni a diákoknak, nem a régit újravarrni.

– Új „vívmányként” az alsó tagozaton állítólag harmincperces órák lesznek az új tanévben.

– A jó tanár eddig is látta, mikor fáradnak el az elsősök, másodikosok, és akkor változtatott az óra menetén. Azt talán már sikerült kivédenünk, hogy a harmincperces órák végét csengővel is jelezzék. El lehet képzelni az ezzel járó felfordulást.

– Visszatérve az októberre: mi lesz az első akciójuk?

– Már tudjuk, de nem szeretném elárulni. Nem akarnánk gyengíteni a meglepetés erejét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.