Több száz család sorsa a tét, de már közel a megállapodás

Elvi megállapodás született Farkas Sándor kormánybiztos és a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. fő tulajdonosa, Kun Mihály között arról, hogy nem új céget alapít az állam, hanem a régi társaság részvényeit vásárolja meg.

Ennek azért van jelentősége, mert így fennmarad a jogfolytonosság: ennek köszönhetően a társaság több száz dolgozójának nem kell munkahelyet változtatnia, cégen belül maradhatnak az eszközök, és nem szűnik meg a majorokban lakó 1200 ember vízellátása. A kormánybiztos a Népszabadságnak elmondta azt is: kezdeményezte a cég átvilágítását, hogy pontos és független képet kapjanak arról, mi mennyit ér. Kun Mihály főtulajdonos, vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy olyan szóbeli megállapodás született, amelyben a cég dolgozóinak érdekét tekintették a legfőbb szempontnak.

A legfontosabb kérdésről, a vételárról azonban továbbra sincs egyezség.

Nem fejezik le a céget, a vételárról nincs egyezség
Nem fejezik le a céget, a vételárról nincs egyezség
Koncz György

Emlékeztetőül: a 2004-ben privatizált cég által használt 8 ezer hektár föld döntő részét haszonbérbe adta és eladásra kínálta az állam, csakhogy a birtoktest szétdarabolása mintegy 300 állandó, és 400-500 ideiglenes munkahely megszűnésével járt volna. A demonstrációk és az ellenzéki tiltakozások hatására a kabinet végül elállt a földeladásoktól, és kormánybiztost nevezett ki a helyzet rendezésére. Kezdetben egy új állami céget akartak létrehozni, de a most kötött elvi megállapodás már arról szól: az állam a meglévő Ménesbirtok Zrt. részvényeit fizeti ki.

Farkas elmondta: már tárgyaltak a történelmi ménesbirtok épületeinek megmentéséről, és a Világörökség részévé való elfogadtatásáról a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetőivel. A terület legnagyobb értéke, az öntözővízrendszer egyben marad, és tovább működtetik. Így lehetővé válik a jól jövedelmező vetőmagkukorica-termelés folytatása.

A kormánybiztos tárgyalt a francia tulajdonú Limagrain vetőmag-termeltető multicéggel, ahol kilátásba helyezték: ha egyben marad a cég, Mezőhegyesen valósulnak meg a bizonytalanság miatt elhalasztott beruházásai. Az átmenetnek 2016 végéig kell lezárulnia – addig használhatja ugyanis a földet a privatizált Ménesbirtok Zrt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.