Több pénz vagy kevesebb kórház

– Naponta három orvos és két szakdolgozó száll repülőre. Mennek, mert az intézményekben már az elviselhetetlenségig fokozódott a terhelés, olykor már az eszközök is hiányoznak a gyógyításhoz – nyilatkozta lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. – A távozók helyére viszont – tette hozzá – nem jön senki, vagyis tovább romlik a helyzet. Már a hálapénzért sem lehet normális ellátást nyújtani.

Valóban, még ha csak közvetett módon lehet is megbecsülni az országot hosszabb-rövidebb időre elhagyó egészségügyi szakemberek számát – nyilvántartás csak arról van, hogy hányan kérnek a végzettségükről szóló igazolást a külföldi munkavállaláshoz –, tény, hogy egyáltalán nem csökken az orvosok elvándorlása, s a 25–29 évesek többsége még a szakvizsga megszerzése előtt távozik az országból. Úgy tűnik, a kormány hiába adott az előző ciklusban ösztöndíjat a rezidenseknek, mert a szakvizsgával vége a plusz száz vagy kétszázezer forintos állami támogatásnak, és az addig csaknem 300 ezer forintos jövedelem kezdő szakorvosi bérként alig több mint 160 ezer forintra olvad. Ha meg valaki elmegy, akkor a célországban az itthon megkereshető pénz tízszerese várja.

Bélteczki János szerint nem halogatható tovább, hogy pénzt tegyenek az egészségügybe, és változtassanak, máskülönben még esetlegesebbé válik az ellátás. Azt, hogy a kormány kész-e változtatásokra az orvosok elvándorlásának megállításáért, személyesen szeretnék tisztázni az egészségügyért felelős államtitkárral, Zombor Gáborral.

Bélteczki Jánostól megtudtuk, hogy öt ágazati érdekvédő (a FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) „Őszintén az Egészségügyről Szövetség” néven közös szervezetet alapított, és már tárgyalásra is hívta a kormányt. Az egészségügyért felelős államtitkár azt ígérte, a jövő héten fogadja őket. Ezen a találkozón azt tisztáznák, hogy valójában mit is akar a kormány tenni az egészségügyben.

Fönntartják-e mind a 175 kórházat, mert azt mostanra mindenkinek látnia kell, hogy ekkora rendszert a meglévő forrásokból bizonyosan nem lehet működtetni; Bélteczki János szerint vagy több költségvetési forrásra, vagy kevesebb intézményre van szükség. Választ várnak arra is, hogy a kormány folytatja-e a Szócska Miklós hivatali ideje alatt megkezdett béremelést. Az eddig megkapott többletpénz beépül-e az ügyeleti díjakba, a túlórákba. Az eddigi két emeléssel összesen 110 ezer forintos jövedelemtöbblethez jutottak az orvosok, s ezzel akár elégedettek is lehetnének, ha a teljes havi keresményük harmadát nem a túlóráikból nyernék. A túlóráért kapott összeget viszont az alapbérből számolják ki, az pedig nem emelkedett 2011 óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.