galéria megtekintése

Több, mint Heti Betevő

19 komment


Nyusztay Máté

Ártatlan kocsmafilozofálásból indult az egész. Éppen pálinkázgattunk Bandival és Petyával, a Kisüzem szakácsaival és a Klauzál tér sarkán lévő pub törzsvendégeivel. A Blahán a krisnások osztottak, kígyózott a sor a Rákóczin. Bandi kifakadt: „Nem hiszem el, hogy itt főzzük a drága kajákat, több ezer forintot elpiálunk, közben meg odakint egy tál levesért állnak sorba több százan!”

Forrás: Facebook/Heti Betevő

A beszélgetés annyiban volt rendhagyó, hogy nem a szokásos hümmögéssel zárult, hogy tudniillik „ez tűrhetetlen, valaki igazán csinálhatna már valamit". Amúgy Melinda tehet az egészről. A csepp lány, aki göndör hajzuhataga alól pragmatikusan odavetette: „Tök jó, szervezzük meg!!!"

Ebből szállóige lett.

 

Bandi felvetette, hogy a vasárnap nekik úgyis laza nap, szívesen lefőz egy kondérral – ez nagyjából 200 adag –, ha megszervezzük a pénzgyűjtést és az osztást. Úgy tízen ülhettünk az asztalnál, volt ott biológus, informatikus, bölcsész és vendéglátós. Pár óra alatt összeraktuk a tervet. Hamar meglett a név, a Heti Betevő, amit filccel írtunk befőttes üvegekre, és ezeket a rögtönzött perselykéinket elkezdtük kitenni a bulinegyed romkocsmáiba, kávézóiba. Csak olyan helyekre, ahol személyesen is ismertük a pultosokat, és remélhettük, hogy ők is szívügyükként kezelik majd, s talán be is szállnak. Azt is eldöntöttük az elején, hogy nem a mennyiségre utazunk – meg se tudtuk volna oldani több ezer adag étel kiosztását –, hanem a minőségre. Éttermi minőségű ételt készítünk-osztunk, minőségi alapanyagokból. Csak azt adjuk ki, amit mi is megennénk.

Egy hét sem telt el, és már ott álltunk vasárnap a Klauzál téren egy kondér pörkölttel. Voltak rá vagy húszan, úgy kellett összefogdosni hozzá a hajléktalanokat a környékről. A maradékot elvittük egy melegedőbe.

Forrás: Facebook/Heti Betevő

Hamar rájöttünk, hogy az osztás komolyabb logisztikát igényel, de szerencsére rengeteg önkéntes csatlakozott, így egyre könnyebb volt hétről hétre beszerezni az alapanyagokat, a tányérokat, az evőeszközöket, a poharakat, megszervezni a sorszámosztást, a sütemény-, és gyümölcsgyűjtést meg a többit.

Azt is korán felismertük, hogy ezt nem lehet abbahagyni. Kialakult egy stabil vendégkör. Ők minden vasárnap eljönnek, és nem mondhatjuk nekik azt, hogy bocs, de most pihenünk vagy rossz az idő. Ma már szinte mindenkit arcról-névről ismerünk, a rocker Tibitől Manci néniig. Persze mindig van új vendég, akár hajléktalan, akár a szociális háló alján – lecsúszóban – lévő ember, család. A kezdetben szedett-vedett társaság mára közösséggé vált. A vendégek is ismerik már egymást, valószínűleg ezért is olyan békések az osztások: ők is tiszteletben tartják egymást, mi is megbecsüljük őket. Tegeződünk, mindenkit meghallgatunk, és sokszor egyéni problémákat is kezelünk, a gyerekek korrepetálásától a mosógépszerzésig.

A Heti Betevő nagyon hamar felnőtt, minden értelemben: jelenleg 40 helyen van perselyünk, és nemcsak a Kazinczy utca környékén, hanem más pesti és budai kerületekben is, ráadásul az új befogadóhelyek egy része már magától reklamál, hogy miért nincs náluk is persely. Sőt, azt is tapasztaltuk, hogy fizetővendégek hiányolják a perselyünket kedvenc helyükről.

Forrás: Facebook/Heti Betevő

A bővülés kevésbé látványos része, hogy egyre több étterem szakácsai ajánlják fel, hogy főznek nekünk – köztük a Kőleves, a Hoppá és a Mocco –, volt olyan szakács, aki többheti adagot elvállalt úgy, hogy a beszerzés költségeit is átvállalta (40-50 ezer forintról beszélünk alkalmanként).

A Heti Betevő számokban

Stáb: 33 fő

Önkéntes csoport: 91 fő

Facebook-oldal: 3875 követő

Makói sejt: 391 követő

Perselyek száma: 40

Ételosztások száma: 50

Kiosztott meleg étel: körülbelül 10 000 adag

A felnőtté válás jegyében egyesületet alapítottunk, hamarosan bankszámlánk is lesz, miközben több önkéntesünk a hálózatosodáson szorgoskodik: felkutatjuk a többi, hasonló profilú civil csoportot, amelyekkel több síkon együttműködünk. A Food not bombs csapatával az elejétől egyeztettük az osztások időpontjait, ők tanították meg nekünk a sorszámosztás rendszerét, velük és a Budapest Bike Maffiával közös adománygyűjtő akciót szerveztünk (a Food not bombs annyiban különbözik, hogy ők alapanyagokat gyűjtenek, nem pénzt, a maffiózók pedig „házhoz" szállítanak, bringákon viszik ki az ételt aluljárókba, nyomortelepekre).

Forrás: Facebook/Heti Betevő

A hógolyó-effektusban bízunk leginkább, bár az máig sem világos számomra, hogy mitől lehet ekkora hatása egy kis baráti társaságnak, miközben több, sokmilliós költségvetéssel és országos infrastruktúrával rendelkező szervezet tonnaszámra gyűjt és oszt rászorulóknak. A visszajelzések alapján azt gyanítom, éppen a kis méret, a személyesség és így a bizalom, az alulról szerveződés és a rendszeresség az, ami sokakat vonz a hasonló csoportokhoz. Egyik önkéntesünk írta nemrég: nálunk minden vasárnap karácsony.

Forrás: Facebook/Heti Betevő

Azzal persze mi is tisztában vagyunk, hogy ez az egész csak tüneti kezelés. Mégis, valamilyen „mintát" talán fel tudunk mutatni. Nevezzük társadalmi érzékenyítésnek. Ez a mi megfejtésünk.

(A szerző a Heti Betevő társalapítója. A fényképek a december 21-i Klauzál téri ételosztáson készültek.)

Máltai módszer

Ahogy az elmúlt években mindig, úgy az idén is élelmiszercsomagot ajándékozott nagycsaládosoknak, hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Mint megtudtuk, a szervezet mintegy kétezer önkéntese gyűjtötte az adományokat: a Spar üzletek bejáratánál kérték meg a betérő vásárlókat, ha tehetik, a rászorulóknak is vásároljanak élelmiszert. Hat nap alatt 261,5 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. Az önkéntes segítők több tízezer csomagot állítottak össze. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.