Többmilliós kifizetetlen kórházi számla maradhat a Sziget megsérült bulizói után

A biztosítás nélküliek ellátásának költségeit senki nem fizeti meg a Honvédkórháznak. Tavaly négymilliót vesztett az intézmény azon, hogy a területi ellátási körzetükbe tartozik a Sziget.

Budapest vezető kórházában is fellélegeztek, hogy véget ért a Sziget Fesztivál. A Honvédkórháznak jutott ugyanis az a – szerintük korántsem kifizetődő – feladat, hogy ellássák az egyhetes rendezvénysorozaton bajba jutott fiatalokat.

Zúzda a Sziget utolsó napján
Zúzda a Sziget utolsó napján
Danó Anna / Népszabadság

A fesztivál ideje alatt a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának negyedével nőtt a forgalma, ez napi 20-25 többlet esetet jelentett. Többek között agyrázkódást, kulcscsont- és végtagtörést, illetve különféle belgyógyászati problémákat (gyomorhurutot, vesekő okozta panaszokat, hasmenést, „kóros részegséget”) kezeltek az ügyeletben az orvosok – tudta meg a Népszabadság az intézménytől.

A Szigetről beérkezett sérültek és betegek nagy száma rendkívül leterhelte mind a sürgősségi, mind a radiológia és a traumatológia személyzetét, valamint a többi várakozó beteget is. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora költséget jelentett az intézménynek ez az „extra feladat”, egyelőre nem tudtak válaszolni. Mint írták: jelenleg is zajlik a Szigetről érkezett betegek ellátásának utólagos adminisztrációja, a külföldi biztosítókkal a kapcsolatfelvétel, így a költségekre vonatkozóan pontos adat még nincs.

Hozzátették: „előzetesen elmondhatjuk, hogy várakozásunk szerint hasonló pénzügyi következménye lehet az idei fesztiválnak, mint a tavalyi esztendőben, amikor szintén sok olyan sérültet láttak el, akiről utóbb kiderült, nincs biztosítása, vagy nem volt nála tajkártya, és azt utóbb sem mutatta be a kórházban. Az ő ellátásukat senki nem fizette ki a Honvédkórháznak. Ez a tavalyi évben 4 millió forint veszteséget okozott az intézménynek”.

A biztosítás vagy az azt igazoló okmány nélkül kizárólag az életet veszélyeztető sérüléseket, állapotokat kellene ellátniuk, de „emberiességi megfontolásokból” valamennyi orvosi segítségre szorulót ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény.

Megtudtuk: a Honvédkórház többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya, ám a fesztivál szervezői eddig erre nem mutattak hajlandóságot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.