Több milliárdot nyert, majd felszívódott egy szövetkezet

– Egy országos szociális szövetkezet 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak, munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót – erről tájékoztatta a sajtót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke.
 
Rónai György azt mondta: az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton, amelynek célja az lett volna, hogy a rászorultak visszajussanak a munka világába, s tisztességes jövedelmet kapjanak. Hozzátette: e célokból semmi nem teljesült, csak a munkaszerződéseket kötötték meg, ami a 2,6 milliárdos támogatás lehívásához kellett.  Ezzel az ESZOSZ bizonytalanságban tart több ezer rászoruló embert, kihasználva kiszolgáltatottságukat. 
 
Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő az ESZOSZ politikai kötődéséről kifejtette: annak idején Jászapáti önkormányzatához jelentették be a szövetkezetet – ebben aktív szerepet vállalt Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere –, míg a szövetkezet egyik igazgatósági tagja kormányzati informatikai szakértő. Ehhez képest a szövetkezetnek nincs elérhető irodája, nincsenek alkalmazottai, mozikban, hotelekben és közterületeken íratják alá a munkaszerződéseket.
 
Mint mondta, felháborító, hogy sok milliárdos programot kezelnek úgy, hogy annak céljából semmi nem valósult meg, az emberek nem dolgoznak, értelmes munkát nem végeznek. Mivel a szociális program irányító hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bangóné Borbély Ildikó az ügyben kérdést kíván intézni Balog Zoltán miniszterhez, a szóban forgó pályázathoz ugyanis 2,5 milliárd forintos önerőre volt szükség, s valószínű, hogy ehhez az óriási összeghez az ESZOSZ állami forrásból jutott hozzá. Hozzátette: az MSZP a történtek miatt büntetőfeljelentést fontolgat, amennyiben a miniszter nem indít vizsgálatot.
 
A sajtótájékoztatón részt vett Tóthné Gábor Ildikó, az ESZOSZ egyik károsultja, aki azt mondta: furcsállja, hogy a munkaügyi központ is asszisztált a történtekhez, hiszen egy debreceni irodahelyiségben, ahol a szerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesein kívül részt vettek a dolgozókat kiközvetítő munkaügyi központ munkatársai is.
 
Az asszony az elmondása szerint a munkába állása óta semmilyen munkát nem végzett, csupán munkavédelmi oktatáson vett részt, de ezután hiába várta a szövetkezet jelentkezését arra vonatkozóan, hogy mikor és hol kell fölvennie a munkát. Hiába kereste a munkaadóit, sem telefonon, sem e-mailben nem tudott elérni senkit. Az asszony hozzátette: a férjével egy lakókocsiban laknak, de miután az ígért munkája kútba esett, nem tudják fizetni a bérleményt, egy hete már villanyuk sincs.
 
Szerettünk volna információt kérni az ESZOSZ-tól, de a honlapjukon közreadott telefon nem elérhető, az e-mailünkre pedig még nem válaszoltak.
 
A szocialisták által említett Pócs János képviselő megkeresésünkre azt mondta: polgármesteri időszaka alatt azt ígérte az ESZOSZ, hogy munkahelyeket teremt és adóbevételt generál Jászapátiban, s ezt a célt támogathatónak ítélte, mint minden polgármester. Hozzátette: arról semmilyen információja nincs, hogy a projekt hogyan áll jelenleg.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.