galéria megtekintése

Milliárdokat bukik a kormány a semjéni remekmű miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Határidőre nem fejeződtek be, de már a végénél járnak a kormány egyeztetései a státuszuktól jogsértően megfosztott kisegyházakkal. A hatalom baklövései miatt milliárdokat kell utólag kifizetni a strasbourgi bíróság döntése nyomán.

A vallásszabadság és a kisegyházak szempontjából teljes győzelem született – a több vallási közösség képviseletét ellátó Karsai Dániel így értékelte tavaly szeptemberben, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság az egyházi törvény ügyében elutasította a magyar kormány fellebbezését.

Az előző törvényhozási ciklusban a kormánypártoknak elegendő támogatottságuk volt ahhoz, hogy átverjék a parlamenten a kétharmados többséget igénylő új egyházi törvényt. A Semjén Zsolt által kodifikációs (jogalkotási) remekműnek minősített törvényt aztán az Alkotmánybíróság többször visszadobta.

A korábban egyházként elismert közösségek nagy része elvesztette státuszát. Végül tizenhat keresztény, buddhista és zsidó szervezet fordult Strasbourghoz. Közülük a legismertebb az Iványi Gábor metodista lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amely annak ellenére nem lett „elismert” egyház, hogy az új törvényi feltételeknek is megfelelt.

 

Az erkölcsi veszteségen túl az anyagi kár is jelentős. Az egyházaknak felajánlható egyszázalékos adományokra (és azok állami kiegészítésére) például csak az elismert vallási közösségek jogosultak. Ugyanez érvényes az oktatási, szociális és egyéb intézmények úgynevezett kiegészítő normatívájára is.

A strasbourgi bíróság kimondta, hogy vallási kérdésekben a kormány megsértette a semlegesség, továbbá a diszkrimináció tilalmának elvét.

A nemzetközi bíróság kártalanításra kötelezte a magyar államot, azzal, hogy a kárigény jogalapját a kormány nem vitathatja: annak mértékéről fél éven belül kell megegyezni. Ha ez nem sikerül, akkor a strasbourgi bíróság állapítja meg az összeget.

Iványi Gábor metodista testvérközössége 1,4 milliárd forintos kártalanítási igényt nyújtott be
Iványi Gábor metodista testvérközössége 1,4 milliárd forintos kártalanítási igényt nyújtott be
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A határidő elvileg most hétfőn lejárt, de – úgy látszik – némi csúszás azért belefér. Iványi Gábor felekezetét Tordai Csaba képviseli. Tordai lapunknak elmondta, hogy a kormányzat részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az igazságügyi tárca delegációja tárgyal. Az egyeztetéseket „konstruktív hozzáállás jellemzi”, Tordai Csaba reméli, hogy jövő héten sikerül megállapodni.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség eredetileg 1,4 milliárd forintos kártalanításra tartott igényt (ennyivel kevesebb pénzt kapott a költségvetéstől, mint elismert egyházként kapott volna), ám ez még a 2012-es állapotot tükrözi. A veszteség azóta egyre növekszik. Tordai Csaba a folyamatban lévő tárgyalások érdekeire hivatkozva konkrét összeget nem mondott, így azt az információnkat sem kívánta kommentálni, hogy összességében – valamennyi érintett felekezetet beleszámítva – mintegy 3-4 milliárd forintos kártalanításra lehet számítani.

Az anyagi jóvátétellel az egyházi státuszok kérdése még nem rendeződik.

Az igazságügyi tárca most készíti elő az egyházi törvény módosítását. Tordai Csaba elmondta: azt, hogy a jogszabályi változtatások összhangban lesznek-e az uniós elvárásokkal, nem a strasbourgi emberi jogi bíróság, hanem az Európa Tanács miniszteri bizottsága követi nyomon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.