„Több lábon állnak. Úgy húszmillión” – tüntettek a korrupció ellen

Kezdésre több százan gyűltek össze vasárnap délután arra a tüntetésre, amelyet a korábban még Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat korrupciógyanús ügyei miatt hirdetett meg Juhász Péter, az Együtt alelnöke.
A demonstráció első percében, amikor a tüntetők még az első beszédekre vártak, kisebb nevetéshullám futott végig a tömegen, amikor az egyik rendező „Ezt még nem lopta el a Fidesz" feliratot viselő adománygyűjtő dobozára valaki úgy reagált: „Szorítsd jó erősen, mert Rogán kerületében könnyen lába kelhet." De vidám pillanatokat szerzett az a tüntető is, aki igen kreatívan dolgozta fel Simicska Lajos hírhedt jelzőjét: A tábláján egy hímivarsejt tart egy óvszer felé. „Börtönbe" – virít mellette a felirat.
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A felszólalók közül elsőként Szelényi Zsuzsa, az Együtt elnökségi tagja lépett a színpadra, amely előtt molinót feszítettek ki  „És tőled mennyit lopott el a Fidesz? felirattal. Szelényi gyorsan összegzett. Beszélt Rogán egyre bővülő házáról, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földjeiről és Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak keszthelyi kikötőügyletéről is. A PM elnökségi tagja, Szabó Rebeka ezután a maga beszédében a látványos magyar-orosz összeborulásra utalva tett említést arról, holnap lesz 25 éve, hogy megszületett a szovjet csapatok kivonásáról szóló egyezmény. Beszélt korrupciófelhőről is, amely „trafikról trafikra, hektárról hektárra, közbeszerzésről közbeszerzésre" halad.

Nagy Zoltán, a DK Zala megyei közgyűlési tagja, Orbán vejének balatoni bevásárlására utalva, úgy fogalmazott, „Keszthelyen is kikötött" a kormányzati korrupció. – Százlábú – kiabálta be valaki ekkor a tömegből Orbán Ráhel elhíresült megjegyzése – "Férjemmel a saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk" – miatt. „Valóban több lábon állnak. Úgy húszmillión" – vágta rá Nagy. Szerinte Orbánék úgy gondoskodnak a közvagyonról, ahogy Vida Ildikó a korrupció elleni fellépésről.

Az Erzsébet térről induló demonstráció létszáma közben egyre nőtt, az Operától az Oktogonig két sávot foglalva el az Andrássy útból. A Nemzeti Nyomozó Iroda épülete felé tartó tömeg már elhagyta a Deák teret, amikor az aktuális jelszó, a „Tolvajbanda" egy pillanatra elhalkult egy szürreális közjáték miatt. Az egyik ház erkélyén hat, mindössze alsónadrágot viselő fiatalember jelent meg. Integetve üdvözölték a tüntetőket.

Fotó:Teknős Miklós / Népszabadság

Az NNI előtt Juhász azt mondta, több mint ötezren gyűltek össze tüntetni. Mint fogalmazott, a jelenlegi hatalom „tolvajlása" már túlmutat egyszerű lopáson és korrupción, magát az államot sajátította ki.

Juhász meghirdetett egy úgynevezett „akcióegységet", amelynek a lényege az lenne, hogy az ország minden településén legyenek olyan emberek, akik segítenek feltárni a korrupt ügyeket. Ettől függetlenül március 28-án országos tüntetést tartanak, amelyre Juhász elmondása szerint minden pártot és civil szervezetet várnak. A demonstráció – amelyen az előzetes tervekkel ellentétben a veszprémi időközi választás független színekben induló győztese, Kész Zoltán családi okok miatt nem mondott beszédet – rendbontás nélkül ért véget.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.