Hat-nyolc kórház kap egy kancellárt

Az egészségügyi államtitkár által ígért kórházi kancellári rendszer hasonló lesz, mint az egyetemeké, de nem egészen ugyanolyan – nagyjából ennyit tudnak a kórházigazgatók jelenleg arról a legújabb intézkedésről, amellyel az intézmények eladósodását reméli meggátolni a kormányzat.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a kórházigazgatóknak tartott értekezletén beszélt arról, hogy a kancellári modellel segítené a kórházakat a költségvetési korlátok betartásában. Lapunk úgy tudja: az új intézmény bevezetésének előkészítésére bizottságot hoz létre a szakállamtitkárság. Az előkészítés után, az év második felében indulhat az új kórházműködtetés.

Az államtitkár a Népszabadságnak azt mondta: a tervek szerint hat-nyolc intézményenként hoznának létre olyan pozíciót, amelyhez a kórházi gazdálkodás egyes jogosítványait rendelnék. Az viszont nem biztos, hogy kancellárnak hívják majd a költségvetési korlátok betartásáért is felelős szakembert, akinek a feladatai közé tartozna az intézmények közötti ütközések kezelése, az érdekkülönbségek csökkentése is.

Ónodi-Szűcs Zoltán
Ónodi-Szűcs Zoltán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Egyelőre még csak azt vizsgáljuk, hogy hány kórház gazdálkodási ügyeit lehet egy helyről hatékonyan irányítani” – jelezte Ónodi-Szűcs, majd hozzátette: már az állami kórházfenntartó igazgatói székéből be kellett látnia, hogy 104 intézmény gazdálkodását, működtetését nem lehet egyetlen központi hivatalból átlátni, irányítani, illetve a vezetőiket rávenni az együttműködésre.

Most az látszik, hogy az intézmények egymással versengenek a betegekért és az erőforrásokért. Az üdvös pedig az lenne, ha a kórházakban a szakmával foglalkoznának. A politikus hangsúlyozta: az új rendszer kialakításához az államháztartási törvény módosítására is szükség van, ami nem a szakminisztérium kompetenciája.

Tavaly az egészségügyi kormányzat többször nekifutott az ellátórendszer átszervezésének. Megyei kapacitáselosztó bizottságokat hozott létre, amelyek a nevükbe foglalt feladat mellett arra vigyáztak, hogy a kórházak ne adósodjanak el. Ám miután a kormányzat nem tett több pénzt a rendszerbe, a kapacitásokat nem faragták le, a párhuzamos ellátásokat nem szüntették meg, így az eladósodást sem sikerült megállítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.