Több az ember a BKV-nál, mint a munka

Kényszerszabadságra küldik a BKV-s járművezetőket, a cégvezetés ugyanis a metrópótlásra készülve többtucatnyi embert vett fel, milliókért kiképezte őket, s most nem tud velük mit kezdeni. Ráadásul az elmúlt időszakban a vállalkozóknak átadott járatok – kiszervezések – miatt mostanra jelentősen csökkent a BKV feladata, elmaradtak a túlórák, ezért több tízezer forinttal csökkentek a keresetek.

Becsapottnak érzik magukat a BKV-s buszsofőrök: a metrópótlás elmaradása miatt – is – kényszabadságra küldik őket, de félő, hogy előbb-utóbb elbocsátásokkal csökkentik a szolgáltatónál mostanra felduzzasztott létszámot – mondta Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke emlékeztet: hosszú huzavona után végül a BKV vezetése is arra készült, hogy a fővárosi cég kapja a metrófelújítás idejére a felszíni pótlásra szóló megbízást, s hogy erre kellően rákészüljön, több tucatnyi embert vett fel, és milliókért buszvezetőkké képezte őket. Mivel kiderült, metrófelújítás belátható időn belül mégsem lesz, a cég átesett a „ló túloldalára”: túlméretezte a létszámot. Legalábbis a BKV normál üzemmódjához képest.

Most ugyanis a normál üzemmód is csak töredéke a korábbinak, a járatok kiszervezésével is jelentősen csökkent a BKV feladata – magyarázza Nemes. Ráadásul az alacsony alapbérek miatt korábban egyedül a túlóra miatt érte meg BKV-s járművezetőnek – és karbantartónak – lenni, ám idén nemhogy túlmunka, de még normál műszak sem jut ennyi embernek, ezért tömegével küldik kényszerszabadságra a dolgozókat.

Félő azonban, hogy előbb-utóbb nemcsak szabadságra, hanem végleg elküldenek tucatnyi járművezetőt a cégtől – aggódik az elnök. Az egyébként nincs rendjén, hogy a sofőröknek túlórával kell megkeresniük a megélhetésre valót, mert az alapbér erre kevés, ám tény, hogy a pluszmunka megszűnése miatt a járművezetőknek több tízezer forinttal csökkent a keresetük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.