Tízmilliós tanú vallott Hagyó perében

Egy ajánlásra a BKV Zrt.-hez vezérigazgatói titkárságvezetői munkakörbe kinevezett, majd másfél év után több mint tízmillió forint végkielégítéssel távozó tanút hallgattak ki a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére az adatainak zártan kezelését kérő tanú nem tudott választ adni arra, hogy ki ajánlotta az akkori vezérigazgató, Antal Attila harmadrendű vádlott figyelmébe.

A tanú elmondása szerint akkor munka nélkül volt, Antal Attilát nem ismerte, de azt nem tagadta, hogy Hagyó Miklós elsőrendű vádlottat már korábban megismerte.

Vezérigazgatói titkárságvezetői munkakörbe a tanú 2007. január 5-én került a BKV Zrt.-hez. Határozatlan idejű munkaszerződést kötöttek vele, amelyet kétszer is módosítottak, a kollektív szerződésnél lényegesen kedvezőbb feltételek szerint. A Visegrádról a közlekedési vállalathoz bejáró tanú személyi használatra autót kapott. A BKV Zrt. 2007-ben tanulmányi szerződést kötött a munkavállalóval, az egyébként nem kötődött a munkaköréhez, valamint a korábban elkezdett tanulmányainak költségét visszamenőleg is megtérítette a közlekedési vállalat.

Az Antal Attilát követő Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató, a per negyedrendű vádlottja 2008. június 5-én a tanú elé munkaszerződés-módosítást tett, amelyet nem írt alá, mert alacsonyabb bérezést és a személyi használatra adott autó visszavonását jelentette volna. A tanú végül több mint tízmillió forint végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól.

A tárgyalási napon több e-mailt ismertetett a bíróság annak bizonyítására, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes beavatkozott az önálló gazdasági társaság ügyeibe, személyzeti politikájába. Az egyik e-mail szerint egy megnevezett ember elküldte az életrajzát Balogh Zsolt akkori megbízott vezérigazgatónak. A negyedrendű vádlott válaszában megköszönte az érintettnek a megküldött életrajzot, majd azt írta, hogy nem tudja, hogy mennyire mentek mélyebben a lehetséges feladatba a főpolgármester-helyettes úrral. Majd úgy folytatta levelét, hogy „feladatát meg kell találnunk", valamint megkérdezte, hogy főállásba jönne-e dolgozni az érintett a közlekedési vállalathoz. Az érintett azt válaszolta, hogy „Hagyó úrral megbízásról beszéltünk, és a részletekbe nem mentünk bele".

Hagyó elmondta, hogy az érintettet „társadalmi szerepvállalása" kapcsán ismerte meg, szavai szerint „nagy szakmai tapasztalattal rendelkezett", arra nem emlékezett, hogy Balogh Zsolt figyelmébe ajánlotta volna, ugyanakkor elismerte, hogy megadhatta az érintettnek Balogh Zsolt elérhetőségét. Egy a nyomozati szakban felvett tanúkihallgatás jegyzőkönyvét is ismertette a törvényszék. A kihallgatott ember a váddal jelzett időszakban személyügyi főelőadó volt a közlekedési vállalatnál.

A tanú vallomásában hangsúlyozta, a vádlottak közül Antal Attila vezérigazgató, harmadrendű vádlott, majd az őt követő Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató, negyedrendű vádlott határozta meg, hogy ki kap menedzserszerződést és azt is, milyen feltételekkel.

A menedzserszerződések a kollektív szerződéstől eltérő végkielégítést, valamint több esetben a használatra kapott személygépkocsi csökkentett áron történő megvásárlásának lehetőségét is tartalmazták. Akkor is kaptak egyesek végkielégítést, ha a munka törvénykönyve szerint nem járt volna nekik. A menedzserszerződések titoktartási kötelezettséget is tartalmaztak, amelyért többhavi munkabért vehettek fel az érintettek távozáskor. A tanú 53 menedzserszerződést kapott ember nevét sorolta fel.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.

A per csütörtökön tanúkihallgatással folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.