Tízmillióért fizet elő Zugló a Magyar Nemzetre és a Magyar Hírlapra

Csaknem 11 millió forintnyi közpénzt áldoz Zugló önkormányzata a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap előfizetésére, miközben a kerület milliárdos adósságot halmozott fel. Nagyvonalú gesztus ez a volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc polgármester vezette fideszes városrésztől.

Mostantól évi tíz és félmillió forintért fizet elő a zuglói önkormányzat két jobboldali napilapra, a Magyar Nemzetre és a Magyar Hírlapra. Teszi ezt úgy, hogy maga a kerület másfélmilliárdos költségvetési hiányt görget maga előtt. Jóllehet nincs szó a két médium óriási mértékű támogatásáról, ám Zugló igencsak pénzhiányos helyzetében meglehetősen nagyvonalú gesztusnak tűnik ez a volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc polgármester által vezetett fideszes többségű képviselőtestület részéről. A XIV. kerület idei költségvetését – egyebek mellett – e kiegészítéssel is módosító javaslatot ugyanis a közpénzek felett más esetekben oly hangzatosan őrködő Papcsák terjesztette a városatyák elé a június végi ülésen – derül ki a kerület honlapján fellelhető dokumentumokból.

A Magyar Nemzet éves előfizetési díja 38 ezer, míg a Magyar Hírlapé 33 ezer forint. Ha feltételezzük, hogy az előfizetés durván tízmilliós összegét fele-fele arányban költik a két újság előfizetésére, úgy lapunk gyorsszámolása alapján ez a Nemzetből nagyjából 130, míg a Hírlapból 151 példány megrendelését teszi lehetővé.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste Várnai László zuglói LMP-s képviselőt, korábban ő hozta nyilvánosságra Papcsák Ferenc polgármesterként kötött, legalábbis erősen megkérdőjelezhető, több tízmilliós tanácsadói szerződéseit. A képviselő szerint az internet, az újságok online kiadásainak korában teljesen indokolatlan a nyomtatott újságok megrendelése. Pláne ilyen mennyiségben, hiszen összesen a polgármesteri hivatalban 11 osztály működik, a kerületnek nagyjából 25-25 iskolája és óvodája van. Emellett juthat néhány példány a Zuglói Gazdasági Ellátó Szolgálatnak, a helyi vagyonkezelőnek és még egy-két intézménynek, mivel több nincs is. Miközben a kerület dolgozókat bocsát el, kérdés: mi szüksége van egy óvodának az időnként szélsőséges hangot megütő Magyar Hírlapra, pláne több tucatra. Papcsák Ferenc jobban tenné, ha közpénzből inkább a National Geographic-ot vagy gyermeklapokat fizetne elő az iskoláknak. A két újságból egyébként többek között a képviselők sem kapnak, miközben a helyi intézményekben ezeken kívül más újságot, például baloldalinak mondható napilapot nem látni. Megjegyzendő: az előzi ciklusban csak a polgármesteri hivatal részére, viszont jobb- és baloldali napilapot rendeltek, médiumonként mindössze négy-négy példányban.

Várnai azt sem érti, a Papcsák-érában miért kell évi 110 milliót fizetni az önkormányzati újság, a Zuglói Lapok és a helyi kábeltévé működtetéséért, miközben ezt korábban jóval kevesebből is megoldotta a kerület. Úgy ráadásul, hogy a fideszes többségű városrészben gyakorlatilag felszámolták a helyi média korábbi pártatlanságát. Az LMP-s politikus szerint a két jobboldali újság támogatásával semmi más nem történik, mint a Fidesz és személy szerint a polgármester „meg-, illetve visszafizeti” a jobboldali sajtó kampánytámogatását. Magyarán azt, hogy a választások előtti időszakban szereplési lehetőséget biztosítottak nekik.

A Papcsák-féle médiaügy további érdekessége, hogy a Zuglói Lapok főszerkesztői teendőivel idén áprilistól hivatalosan is Pindroch Tamást, a Magyar Hírlap főmunkatársát bízták meg. A kerületi médium március végig egy szerkesztőbizottság irányításával készült. S ha még ez sem lenne elég a jobboldali sajtó közpénzen történő támogatásához, az idén márciusban alapított Zuglói Médiaszolgáltató Kft. élére azt a Schubauer Ferencet nevezték ki, aki korábban a Magyar Hírlap, jelenleg pedig a Magyar Nemzet online kiadásának vezető szerkesztője is egyben. Az már csak hab a tortán, hogy a média kft. felügyelő bizottságának elnöke Rátonyi Flóra, kerületi fideszes önkormányzati képviselő, Zugló volt fideszes polgármestere, Rátonyi Gábor lánya.

Lapunk természetesen megkereste a kerület sajtófelelősét is, ám ő a köztisztviselői munkaszüneti napra hivatkozva legkorábban hétfőre ígért reagálást.

Papcsák Ferenc
Papcsák Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.