Tizennyolc vámost vettek őrizetbe az ukrán-magyar határon

Az ukrán határ mentén zajló cigarettacsempészet támogatásával gyanúsítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 18 pénzügyőrét a Központi Nyomozó Főügyészség.

Waltner Rolland, a KNYF főügyészhelyettese elmondta, a hatóság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt hallgatta ki a pénzügyőröket a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

A KNYF közleménye szerint a KNYF Debreceni Regionális Osztálya szerdán 25 helyszínen tartott házkutatást, majd a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével elfogtak 21 gyanúsítottat: 18 pénzügyőrt és 3 civilt.

Mindannyiukat őrizetbe vették; arról később döntenek, hogy kezdeményezik-e az előzetes letartóztatásukat - írták.

A nyomozás adatai szerint a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették a cigarettacsempészeket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett gépkocsikban elrejtett, ukrán eredetű dohányárut - tette hozzá a Központi Nyomozó Főügyészség.

A NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya azt közölte, hogy a NAV közreműködésével büntetőeljárás indult a szervezet hivatásos állományába tartozó pénzügyőrök ellen.

"A NAV - a nyomozó hatóságokkal szorosan együttműködve - továbbra is a legszigorúbban fellép a hivatal személyi állománya által elkövetett korrupciós és hivatali bűncselekmények ellen. A szervezet célja, hogy egyetlenegy ilyen eset se forduljon elő a NAV-nál" - fogalmazott közleményében az adóhivatal.

Fegyverrel próbálják felszámolni a csempészetet Munkácson

Ahogy arról beszámoltunk, július 11-én tűzharc tört ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben négyen vesztették életüket.

Már másnap kiderült, hogy csempészpiacért folyhat a harc. Ezt Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere az Origo.hu-nak adott interjújában megerősítette, és azt mondta, magyar határőrök is érintettek a cigarettacsempészetben, mivel az ő részvételük nélkül nem tudnának átjutni a határon a kamionok.

A történtek után Kárpátalján leváltották a vámhivatal vezetőit,  lemondtak a járási hivatalok első emberei, és új kormányzót is kapott a nyugat-ukrajnai megye. Hennadij Moszkal, a szakadár Luhanszk megye kijevi ellenőrzés alatti területének eddigi közigazgatási vezetője vette át a régió irányítását.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.