Tizenegymillió forintot gyűjtött Kukorelly

Nem bírtam nézni, amit senki se bír nézni amúgy, hogy emberek az utcán fekszenek – indokolja ­Kukorelly Endre író, miért hozta létre a Nyugodt Szív a Lakhatásért nevű csoportot. Abból is elege volt, hogy mindenfelől azt hallja, „a magyarokban nincs szolidaritás". Bizonyítani akarta, hogy nem vagyunk rosszabbak más népeknél.

A kezdeményezés sikere felülmúlta várakozását. Arra számított, jó, ha néhány százezer forint adomány összejön: ehhez képest 11,6 millió forintnál tartanak. A kimutatás szerint – amelyben a decemberi felajánlások még nincsenek benne – a pénzt csaknem hatszázan adták össze. Visszatérő adakozók is vannak.

A Nyugodt Szív most ünnepelte egyéves születésnapját. Naponta átlagosan tíz segítségkérés érkezik, a megoszlási arány nagyjából 50-50 százalék a fővárosiak és a vidékiek között – mondja Kukorelly. A támogatásokról öttagú kuratórium dönt, amely papíron még nem létezik: a bíróság hiánypótlásra kétszer visszaküldte az alapítvány bejegyzési kérelmét.

Kukorelly bizonyítani akarta, hogy van szolidaritás
Kukorelly bizonyítani akarta, hogy van szolidaritás
M. Schmidt János / Archiv

A cél az volt, hogy piaci árat fizetve minél több hajléktalant albérlethez juttassanak. Ám ezen a téren csak szerény eredményeket tudnak felmutatni. A lakástulajdonosokban erős az ellenállás az utcán élőkkel szemben. Az aggályokra Kuko­relly Endrének az a válasza: ha valakinek hajlékot adsz, az illető már nem hajléktalan. A szerveződés garanciát vállal rá, hogy nem lesz semmi probléma, de a tulajdonosok meggyőzéséhez ez is kevés, mindössze néhány ingatlanban sikerült lakhatást biztosítani hajléktalanoknak.

Az összegyűlt pénzt ezért főleg a kilakoltatással fenyegetett családok otthonának megmentésére fordították, illetve arra, hogy kifizessék a lakásbérléshez szükséges kauciót. Egy év alatt nagyjából 450 esetben tudtak segíteni. Kukorelly legalább ennyire fontosnak tartja, hogy fellazítsák a hajléktalanokkal szemben meglévő masszív beidegződéseket: „ha ez sikerül, már elértünk valamit". Szerettünk volna bemutatni egy családot, amely a Nyugodt Szívnek köszönheti, hogy albérlethez jutott. Egy többgyermekes házaspár vállalta, hogy nyilvánosság elé áll, ám végül lemondta a találkozót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.