Tíz kérdés a Fidesz vezetőinek Őszödről

A Demokratikus Koalíció szerint eljött az ideje, hogy Orbán Viktor színt valljon, és elárulja a közvéleménynek, ő szervezete-e a 2006 őszi zavargásokat – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

A politikus ezért tíz, az őszödi beszéd kiszivárgásához kapcsolódó kérdést juttat el vezető fideszes politikusokhoz, amelyekre 72 órán belül vár választ. Az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, beigazolódni látszik az a gyanú, hogy Orbán Viktor és vezetőtársai 2006. szeptember 17-e előtt ismerték az őszödi hangfelvételt, és azzal kapcsolatban „szervező, koordináló tevékenységet végeztek”. Hozzátette, hogy a Wikileaks honlapján található amerikai diplomáciai jelentések is ezt támasztják alá.

Kerék-Bárczy Szabolcs jelezte, hogy kérdéseit többek között Orbán Viktorhoz, Kövér Lászlóhoz, Kósa Lajoshoz, Navracsics Tiborhoz, Nyitray Andráshoz, Pokorni Zoltánhoz, Rogán Antalhoz, Szijjártó Péterhez, Kubatov Gáborhoz, Varga Mihályhoz juttatja majd el.

A politikus többek között választ vár arra, hogy a címzettek mikor és kitől tudták meg, hogy létezik az őszödi beszéd hangfelvétele, illetve azt hol és mikor hallgatták meg először. Emellett azt is megkérdezi tőlük, kikkel beszéltek a felvételről, mi volt a beszélgetések tartalma, és hogy eljuttatták-e a felvételt valakinek. Azt is tudni akarja, hogy a megnevezettek részt vettek-e a 2006-os budapesti tüntetések szervezésében, koordinálásában. Kerék-Bárczy Szabolcs végül azt a kérdést teszi fel minden egyes címzettnek, „beismeri-e, hogy nyolc éven át nem volt őszinte és igazmondó”, és ha ezt megteszi, akkor elégtételt ad-e az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy valósnak fogadja-e el a Wikileaks dokumentumait, ezt felelte, hogy azok valóságtartalmát senki nem cáfolta. Szavai szerint az iratokat úgy tekintik, mint olyan forrást, amelyre hivatkozni lehet és kell.

Az atv.hu beszámolója szerint Braun Róbert, az Összefogás képviselőjelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában „nem magyar” titkosszolgálati papírokat mutatott be, melyekről azt mondta, hogy azokat a Wikileaksről töltötte le. Az első idézet szerint Kósa Lajos egy magánbeszélgetésen azt mondta April H. Foley – 2006–2009 közötti – amerikai nagykövetnek: „Most egy gazdasági probléma van, amiből mi egy politikai krízist csinálunk”.

Braun egy Orbán Viktornak tulajdonított idézetet is felolvasott: eszerint a Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy nem lehet-e majd azzal vádolni őt, hogy instabilitást kreál, az amerikai követnek azt mondta: „Ez egy olyan kockázat, amit én személyesen vállalok.” Egy újabb idézet szerint Kósa Lajos azt is mondta Foley-nak, hogy az ellenzék – vagyis az akkori Fidesz – nincsen abban a pozícióban, hogy kritizálja a kormányt a kompetenciája és a korrupciója miatt, hiszen saját magának is sok minden van a füle mögött.

Braun Róbert állítása szerint a titkos jelentésekből látszik, hogy a Fidesz tevékeny részt vállalt abban, ami Budapesten történt 2006 őszén. Az interjú után Braun Róbert azt mondta: az idézett iratok 2006 szeptembere és 2006 novembere között keletkeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.