galéria megtekintése

Tíz évig hagyták lepukkanni, most dupla árat fizetnek az MNB alapítványai

9 komment


Spirk József

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai az elmúlt napokban újabb körben vesznek értékes ingatlanokat a fővárosban és vidéken: négy épületért összesen 25,2 milliárd forintot fizetnek.

A most kiszemelt ingatlanok közül az egyik legnagyobb falat a Széll Kálmán téren álló, 18 ezer négyzetméter alapterületű Postapalota, amely a Millenáris Park két irodaházával együtt a Wing Zrt.-től kerül az alapítványokhoz.

FotÓ: Földi Imre / Népszabadság

A jegybank által alapított szervezetek 22,3 millió euró, azaz 7 milliárd forint körüli árat adnak a hosszú ideje használaton kívül álló egykori Posta-székházért, azaz jóval többet, mint amennyit az eddigi tulajdonos fizetett hat éve.

 

A 2010-es adásvétel nem ment simán, a Fidesz feljelentése nyomán nyomozás is indult az ügyben. Miután a Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő 4 milliárd forintot fizetett az irodaépületért, az akkor még országgyűlési képviselő Balsai István különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést. Ő akkor kevesellte az árat, és rossz cserének tartotta, hogy a házból kitelepített postás dolgozókat bérelt irodákba költöztették.

A Posta akkor arra hivatkozott, hogy az elég rossz karban lévő épületet az Állami Számvevőszék is felbecsülte, és sokkal kisebb árat lőtt be, mint amennyiért később eladták. Az ÁSZ 2007-ben, még az ingatlanválság előtt 2,810-3,385 milliárd forint között határozta meg a Postapalota értékét.

A Magyar Posta Zrt. a 2010-es fideszes támadások idején azzal védekezett, hogy a cég mérlegében 2,5 milliárd forint volt a bérleti joggal és haszonélvezettel terhelt ingatlan könyv szerinti érteke. Ehhez képest a vevő 4,02 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant, tehát a Posta csaknem 1,5 milliárdos nyereséget könyvelhetett el.

A Postapalota állapota a 2007-es ÁSZ-értékbecslés óta csak romlott, az elmúlt években jelentős felújítás nem volt az épületen, így feltűnő, hogy az MNB alapítványai mintegy 3 milliárdot tettek rá a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó tulajdonos korábbi vételárára, és készek voltak az ÁSZ becslésében szereplő összeget megduplázni.

mnb

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.