galéria megtekintése

Titokolimpia

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya a kockázatokra is kitér, amit a riválisok kihasználhatnának – erre hivatkozva igyekeznek titkolni az 1300 oldalas dokumentumot, amelyet a parlamenti frakcióvezetők csak a vita előtti nap vehettek kézbe.

Az Országgyűlés anélkül döntött Budapest 2024-es olimpiai pályázatának támogatásáról, hogy a képviselők megismerték volna a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég hatástanulmányát. Az 1300 oldalas dokumentumot csak a múlt heti parlamenti vita előtti napon küldték el a frakcióvezetőknek. (A 97 oldalas, előnyökre fókuszáló összefoglalót bárki elolvashatja.)

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondja: ennyi idő alatt áttekinteni is képtelenség lett volna az iratot, ami jelzi a parlamenti tárgyalás komolytalanságát. Ez is hozzájárult ellenszavazatukhoz. Az Országgyűlés hétfőn – a kormánypártok, a Jobbik és két liberális politikus támogatásával – döntött a pályázat támogatásáról. Noha nyilvánvaló, hogy a képviselők többsége akkor sem venné a fáradságot a dokumentum végigolvasására, ha erre nem kevesebb mint egy hét állna rendelkezésére, ám a frakciók szakértői, ha időben hozzájutnak,mérlegelhetnék az abban foglaltakat. A dokumentum azonban a sporttal foglalkozó képviselőkhöz sem jutott el.

Schiffer kérdésünkre megerősítette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság titoktartást kért, ami szerinte annyiban méltányolható, hogy a dokumentumnak a pályázó erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és a veszélyeket összegző SWOT-elemzés is része. Elvileg jogos igény, hogy a riválisok ne hivatkozhassanak az analízisben elismert hiányosságokra. Más kérdés, hogy egy közadatperben ez elfogadható érv lenne-e a titkolózásra. Bár a döntés-előkészítő anyagokat egy hétfőn elfogadott törvény alapján még nagyobb védelem illeti – meglehet, nem függetlenül az olimpiai pályázattól.

 

Igaz, a MOB e nélkül is elutasította a hatásvizsgálat kiadását. Borkai Zsolt elnök azt válaszolta Pataki Mártonnak (Együtt), hogy nem adatokról van szó, így a tanulmányra nem vonatkoznak az adatigénylés szabályai. Az ellenzéki párt azóta sem jutott hozzá. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselőnek, akit a játékok fő helyszínéül szánt Csepelen választottak meg, azt engedné a MOB, hogy a bizottság irodájában betekintsen a dokumentumba, miután aláírta a titoktartási nyilatkozatot.

Amiben nincs kockázat: a tervezett helyszínek közül az FTC-stadion már készen van
Amiben nincs kockázat: a tervezett helyszínek közül az FTC-stadion már készen van
Teknős Miklós

Az Index a Miniszterelnökségtől próbálta megszerezni a tanulmányt, de azt a választ kapta, amit az MSZP-s Mesterházy Attila egy hónapja az olimpiai bizottságtól: nincs kész. Lázár János miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta: az anyag 80 százalékban megvan (vagyis a képviselők nem a végleges verziót látták), novemberig kell befejezni, és nem látja akadályát a publikálásának. Mesterházy lapunknak elmondta, úgy tájékoztatták, hogy a MOB elnöksége egy prezentáció alapján döntött.

A PwC viszont azt állítja, elkészült a dokumentum, de csak a megrendelő, a kormány adhatja ki. A kancellária válasza alapján a cég mindössze aktualizálta azt a tanulmányt, amelyet 2002-ben rendelt meg tőle a tíz évvel későbbi játékok megrendezéséről álmodozó kormányzat. Az Index pedig – feltételezve, hogy azóta is fennállnak – nyilvánosságra hozta, az elemzés milyen kockázatokkal számolt. A tanulmány a magas kockázati kategóriába sorolta, hogy a pályázat összköltsége sokkal nagyobb lesz, mint az várható, hogy a fejlesztések nem megfelelő ütemben haladnak, illetve azt, hogy „a pályázatban sokkal többet kínálunk, mint amit ténylegesen teljesíteni lehet”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.