galéria megtekintése

Titokban hízik a képviselők vagyona

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Több mint háromszázmillió forinttal tartoznak magánszemélyeknek a parlamenti képviselők. Vagyonnyilatkozatukban nem kell feltüntetni, kitől és milyen feltétellel kapták a pénzt, de többen bevallják: a családjuk segít. A családtagok anyagi viszonyait továbbra sem ismerheti meg a közvélemény, ahogy azt sem sikerült elérni, hogy szkennelt papírlapok helyett adatbázis szolgálja ki az érdeklődőket.

Szijjártó Péter 167 milliós háza, amit állítása szerint a szülei támogatásával tudott megvenni
Szijjártó Péter 167 milliós háza, amit állítása szerint a szülei támogatásával tudott megvenni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség nem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát (átláthatóságot) szolgálja” – e magyarázattal utasította el a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, hogy vagyonnyilatkozati eljárás induljon Szijjártó Péter ellen. Vejkey Imre szerint a banki átutalási megbízások egyértelmű választ adtak arra, miből futotta a külgazdasági és külügyminiszternek egy 167 millió forintos dunakeszi ház megvásárlására, és bizonyítják, hogy nincs érdemi eltérés Szijjártó bevallott jövedelme és vagyonának gyarapodása között.

Magyarul a rögtönzött vizsgálat mindössze arra terjedt ki, hogy Szijjártó számláján volt-e annyi pénz, amennyi a házvásárlást fedezte. Erre utal Vejkey idézett mondata, amely az Együtt társelnökének, Szigetvári Viktornak címzett levelében olvasható. A politikus szerint az ellenzéki kezdeményezés, hogy induljon vagyonnyilatkozati eljárás a házvásárlást szülei 79 millió forintos hozzájárulásával magyarázó Szijjártó ellen, nyilvánvalóan alaptalan. A szülők vagyoni helyzetét pedig végképp nem vizsgálhatják.

 

A történet jól mutatja, hogy a jelenlegi szabályozás és az Országgyűlés szakbizottsága nem alkalmas arra, hogy bármely politikus vagyonosodását feltárja. A vagyonnyilatkozati eljárás elutasításáról a bizottság elnöke dönthet, és bár a tagok kifogást emelhetnek, mivel a testület paritásos, az ellenzék csak akkor tudná elérni a vizsgálat megindítását, ha egy kormánypárti is velük szavazna.

A mentelmi bizottság ciklusok óta szakadatlan gyakorlata, hogy nem végez olyan feladatot, amely nem tartozik a hatáskörébe – olvasható Vejkey levelében. Az országgyűlési törvény valójában azt rögzíti, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmát a bizottság ellenőrzi. De hogy miképp, azt nem szabályozza. Így azt sem mondja ki a jogszabály, hogy akár a bizottságnak, akár bármely más állami szervnek (például a számvevőszéknek) vizsgálnia kell, hogy a tapasztalható vagyongyarapodás összeegyeztethető-e a politikus bevallott jövedelmével. Az irányadó legszűkebb értelmezés alapján elég, ha a bevallás pontos képet ad arról, mije van egy politikusnak. Emlékezetes, hogy a bécsi számlákon 240 millió forintot rejtegető szocialista Simon Gábor ennek sem tudott megfelelni.

A mentelmi bizottság általában zárt ülést tart
A mentelmi bizottság általában zárt ülést tart
Bruzák Noémi / MTI

Simon Gábor volt szocialista politikus ügye rámutat, hogy még egy ellenzéki politikussal szemben is nehezen érvényesíthetők a követelések. A mentelmi bizottság az előző ciklusban – a pécsi egyetem szakvéleményére alapozva – megpróbálta elérni, hogy Simon fizessen vissza 36 millió forint tiszteletdíjat, amit már azután vett fel, hogy hamis bevallást készített. De a parlament még csak nem is tárgyalta ezt a tényleg formabontó javaslatot.

A vagyonnyilatkozati szabályok hiányosságára több eset is rávilágított az elmúlt hónapokban. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető példája arra, hogy a politikusok következmény nélkül módosíthatják bevallásukat, míg Kósa Lajos története arra, hogy a családtagok bevallási kötelezettsége nem sokat ér mindaddig, amíg a dokumentum nem nyilvános. Abba csak a mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek be – feltéve, hogy a képviselő ellen eljárás indult.

A tisztánlátást nehezíti az, hogy a képviselők vagyonáról nincs olyan adatbázis, amelyben keresni lehetne. A kézzel kitöltött, olykor olvashatatlan bevallásokat beszkennelve teszik közzé a parlament honlapján.

Simon Gábor volt szocialista alelnök pestszentlőrinci háza. Váratlanul negyedmilliárddal és egy másik ingatlannal lett gazdagabb
Simon Gábor volt szocialista alelnök pestszentlőrinci háza. Váratlanul negyedmilliárddal és egy másik ingatlannal lett gazdagabb
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vagyonnyilatkozatok egyik legrejtélyesebb eleme, hogy a képviselők egy része hatalmas összegekkel tartozik meg nem nevezett magánszemélyeknek: rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek vagy ismeretleneknek. A Népszabadság összesítése szerint jelenleg 35 képviselő tartozik magánszemélyeknek összesen 306 millió forinttal. Vagy kifizetődőbb kormánypártiaknak szívességet tenni, vagy még a családjuk is jobban bízik a fideszes és KDNP-s képviselőkben, mindenesetre ők 243 millió forinttal adósok, míg az ellenzékiek csak 63 millióval.

A legnagyobb, 45 millió forint adósságot Szijjártó halmozta fel szüleivel szemben. Lázár János 27, Kósa és Pesti Imre 20-20, Lezsák Sándor 19,5, Rogán 16,8 millió forinttal tartozik magánembereknek, néhányuk tetemes bankkölcsönön felül. Tízmillió forint feletti magántartozása van Farkas Flórián és Vitányi István fideszes képviselőnek, valamint a kaposvári Gelencsér Attilának, aki ritka kivétel: feltünteti, hogy családjától kapott 12,5 millió forintot. Az ellenzéki oldalról Velez Árpádnak, az MSZP korábbi pártigazgatójának van húszmilliós magántartozása.

Még a legvagyonosabb politikusoknak is jól jön egy kis segítség: Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bár 750 millió forintra számíthat tanácsadó cégének értékesítéséből, nyilatkozata alapján 50 millió forintot kért kölcsön a családjától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.