galéria megtekintése

Titokban marad az MNB-s ingatlanjelentés

4 komment


Csuhaj Ildikó

A jegybank felügyelőbizottsága a botrányok ellenére is elfogadta a műkincsvásárlásokról szóló jelentést pénteken. Leszavazták viszont Nyikos László jelentését az ingatlanvásárlásokról, így az nem is lesz nyilvános.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága (feb) pénteken megtárgyalta az úgynevezett értéktár-jelentést, ami a jegybank műkincsvásárlásait (köztük értékes Tiziano- és Munkácsy-festmények megvételét) értékeli, és napirenden volt az a jelentés is, amelyet Nyikos László készített a jegybanki ingatlanvásárlásokról, köztük az Eiffel Palace 2014-es vételéről.

Az értéktárról szóló jelentés elfogadásáról megjelent néhány mondat az MNB honlapján napközben, az ingatlanvásárlásokról viszont nem. Nyikos László, a jegybank felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja érdeklődésünkre elmondta: az ő jelentését egy igen szavazattal, egy nem és négy tartózkodás mellett elutasította a feb, így azt nem hozzák nyilvánosságra. (Papcsák Ferenc, a bizottság Fidesz által delegált elnöke tartózkodott.) Az értéktár-jelentést viszont a feb megszavazta, így az publikus lesz. Nyikos ezt nem szavazta meg, mert a jelentés csak a jogszerűséget vizsgálta – az ő álláspontja különvéleményként jelenik majd meg.

A volt számvevőszéki alelnök előző nap lapunknak azt nyilatkozta: a jegybanki ingatlanvételek formális szabályosak voltak ugyan, de jogilag nem történhettek volna meg. Hiszen a jegybanktörvény nem mond semmit a hatalmas, milliárdos forrásokat mozgató úgynevezett társadalmi felelősség stratégiáról, nincs utalás sem a törvényben ilyesmire. Közpénz pedig csak arra költhető, amire a törvény felhatalmazást ad – állapította meg Nyikos László. Munkatársunk felvetésére, hogy eszerint törvénytelenek az MNB ingatlanvásárlásai, a jobbikos delegált úgy válaszolt: "ez egy nagyon erős megállapítás", de végső soron nincs rá más megfogalmazás.

 

Nyikos nagyon súlyos elvi problémának nevezte, hogy a felügyelőbizottságról a jegybanktörvény csak annyit mond, hogy "a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés szerve", de a jogalkotó nem definiálta, mi is ennek a szakmai tartalma. Értelmezése szerint a feb-nek nem csak az ingatlanvásárlások jogi szabályszerűségét kell vizsgálnia, hanem azt is, hogy kellő bölcsességgel költötte-e a pénzt a jegybank.

Nyikos Lászlót leszavazták
Nyikos Lászlót leszavazták
MTI

Az általa vizsgált hat ingatlant – a régi budai városházát a Várban, egy Kálmán Imre utcai ingatlant, a tiszaroffi üdülőkastélyt, a rózsadombi akadémiai kutatóintézetet, a kecskeméti kórházat és az Eiffel Palace irodaházat – közvetlenül az MNB vásárolta, de közülük csak 2 maradt az MNB tulajdonában, az Eiffel palace és a tiszaroffi kastély.

A hat ingatlan esetében – MNB-igazgatósági döntéseket követően – szabályosan történt a vásárlások lebonyolítása, az ingatlanbecslés, az adásvételi szerződés, a birtokbavétel, a leltárak, a földhivatali bejegyzés is. Aggályos azonban, hogy az MNB egy olyan részvénytársaság, ahol összemosódik a tulajdonosi funkció, a végrehajtó funkció és az ellenőrzési funkció is. Nyikos László jelentésének megállapításait úgy foglalta össze: "eljárásilag" minden szabályos volt az ingatlanvételeknél, de nem volt bölcs, sem ésszerű. Azt is szükségesnek tartotta megjegyezni: az MNB gazdálkodásáról szóló jelentést az Országgyűlés elfogadta, megszavazták a kormánypárti képviselők mindazt, amiről most a sajtó ír.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.